Antarctica beschermd gebied

Van een onzer verslaggevers AMSTERDAM - Het laatste wilde continent op aarde, Antarctica, is vanaf vandaag wettelijk beschermd natuurgebied. Zelfs toeristen moeten een milieuplan indienen voordat ze het ijzige gebied rondom de zuidpool mogen bezoeken.

Precies een maand geleden ratificeerde Japan als laatste van 26 landen, waaronder Nederland, het milieuprotocol over Antartica. Daarmee was het laatste beletsel voor bescherming van het gebied, dat twee keer zo groot is als Australië, weggenomen. Antarctica is nu gereserveerd voor wetenschappelijk onderzoek en wat toerisme.

“Dit verdrag is het grootste succes ooit van de milieubeweging”, zegt Greenpeace-medewerkster Martina Krüger. Ze is zelf vorig jaar een maand op Antarctica geweest om te bekijken hoe het ervoor staat. “Het is een heel kwetsbaar gebied, vooral doordat het er bijna altijd vriest. De natuur herstelt zich veel langzamer dan ergens anders. Een voetstap in het mos blijft twintig jaar zichtbaar. Dus een olielek heeft daar grote en langdurige gevolgen.”

Het verdrag verbiedt onder meer mijnbouw. Er zouden zware metalen, kolen, olie en gas te vinden zijn. Maar de komende 50 jaar kan daar geen sprake van zijn, als dat economisch al haalbaar zou zijn. Greenpeace-medewerkster Krüger erkent dat de bescherming van Antarctica geholpen is door de grote vondsten van makkelijker winbare voorraden elders op aarde.

Nederland heeft geen eigen wetenschappelijk station op Antarctica, maar doet mee aan projecten van andere landen. Die wetenschappers kunnen nog behoorlijke schade aanrichten. Martina Krüger schrok vooral van het Russische station. “Het was een ongelooflijk grote troep. Overal waren olievlekken. Bij de Chilenen zagen we ook olie, maar zij hadden er nog zand over gestrooid om het te verdoezelen. Die moeite namen de Russen niet eens.”

Ook toeristen kunnen een bedreiging zijn. Krüger: “Er zijn toeroperators die een boot met 200 mensen laten aanleggen bij een klein eilandje. Er zijn toeristen die zich laten fotograferen terwijl ze hun voet op een zeehond zetten.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden