'Anouk plaveit de weg voor andere A-artiesten'

INTERVIEW | HANS NAUTA

"Het songfestival leeft, hoe mooi is dat!", zegt directeur Peter Kuipers van de Tros, de omroep die sinds 2010 voor Nederland het Eurovisiesongfestival organiseert. Ook in het Zweedse Malmö krijgt hij mee dat liefhebbers een gezellige zaterdagavond plannen rond de finale, in huiskamers, café's of homoclubs. Dat 'Birds' vanaf het carillon van de Domtoren over de Utrechtse binnenstad dwarrelt. En natuurlijk dat 4,4 miljoen Nederlanders dinsdag zagen hoe Anouk de finale haalde. "Misschien trekt de finale wel vijf miljoen kijkers. Wij krijgen daar kippenvel van."

Na de teleurstellingen rond Sieneke, de 3JS en Joan Franka nu eindelijk de finale. Is het Eurovisiesongfestival voor de Tros daarmee geslaagd?
"Nee hoor. Vier jaar geleden wilden wij het Songfestival weer op de kaart zetten, want niemand keek ernaar of sprak erover. Daarnaast wilden we de finale halen. Dat is allebei gelukt. Nu scherpen we onze doelstellingen aan: winnen. Ik word hier continu aangesproken door kenners die Anouk een grote kans toedichten."

Voelt het festival voor u nog als een Tros-evenement?De 3JS hadden in Düsseldorf een schip met een enorm Tros-logo, Joan Franka gaf in Bakoe een spraakmakend feest. Anouk laat zich ook voor de camera's van de Tros niet zien.
"De vorige jaren wilden we onze artiesten zo een grotere bekendheid geven. Anouk heeft dat niet nodig. De Tros is ondergeschikt aan de artiest. Waar we kunnen helpen, doen we dat. Maar Anouk bepaalt zelf hoe ze zich voorbereidt. Een topvoetballer geef je ook geen aanwijzingen."

Tros-dj Daniël Dekker zei dat er is geëxperimenteerd met de kracht van de windmachine die op Anouk gericht wordt. Staat die in de finale een tandje lager dan in de halve finale?
"Dat weet ik niet. Ik bemoei me daar niet mee."

U wordt toch wel op de hoogte gehouden?
"Ik heb Anouk niet gesproken. Nee, ook niet na de halve finale. Rust, concentratie, dat is belangrijk."

Anouk heeft zichzelf aangeboden en zelf een lied gekozen. Wat valt daaruit te leren voor volgend jaar? Hoe voorkomt de Tros dat dit succes eenmalig is?
"Toen wij met het Songfestival begonnen, dachten we dat de animo onder A-artiesten groot zou zijn. Kwestie van even opbellen. Maar dat lag heel anders. Anouk plaveit de weg voor andere gearriveerde artiesten. Dat maak het gemakkelijker voor ons om dit succes te evenaren. Overigens kijk ik niet verder vooruit dan naar zaterdagavond."

Denkt u niet na over zondag? Anouk staat in IJsland, België, Zweden en Estland in de hitlijst, wat haar kansen kan vergroten. De internationale media zijn positief over 'Birds'. Wat als ze wint?
"Dan komt er in alle spontaniteit een heel groot feest. Dat weet ik zeker. We zullen de hele nacht wakker blijven om het te organiseren."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden