Anouk doet niet mee aan de 'poeha' van het Eurovisie Songfestival

Haalt Nederland met 'Birds' van Anouk eindelijk weer eens de finale van het Eurovisie Songfestival? Kenner Cornald Maas is in elk geval enthousiast.

"Wat een toestand." Anouk doelt op de situatie in de Hilversumse studio waar zij haar inzending voor het Eurovisie Songfestival presenteert. Fototoestellen klikken onafgebroken en filmploegen vormen een lange rij. De Nederlandse pers is in tegenstelling tot voorgaande jaren massaal aanwezig, merkt songfestivalkenner Cornald Maas op.

Waarschijnlijk heeft het te maken met het feit dat op het podium een van Nederlands bekendste artiesten zit. Een 'rockchick' die niemand in het rijtje Eurovisie Songfestivalartiesten verwacht. Anouks omgeving vond het geen goed idee dat ze deelneemt aan de internationale zangwedstrijd, vertelt ze. "De meeste mensen vinden het vooral een clownsfestival. Dat moet je niet doen zeiden ze. Toen dacht ik: dat ga ik doen."

Anouk doet graag wat niemand verwacht. Zo is haar inzending 'Birds' geen rocknummer, maar een ballad. Ze schreef het lied, volgens haar totaal anders dan eerdere songfestivalnummers, twee jaar geleden. Al wist ze toen nog niet dat ze op 14 mei in het Zweedse Malmö in een halve finale staat vol met vrouwen die een ballad zingen.

De zangeres is niet van plan mee te doen met de 'poeha' die met het festival gepaard gaat. De feestjes, de extravagante jurken, de lange persconferenties en ingestudeerde shows, ze laat het liever aan zich voorbij gaan. Ook de nationale wedstrijd waar het publiek in eerdere jaren kon stemmen voor de Nederlandse inzending, sloeg ze over. Anouk koos het nummer waarmee ze deelneemt zelf. De traditionele manier heeft ons weinig geholpen, merkte ze op.

Sinds Re-union in 2004 twintigste werd in de finale met het nummer 'Without you', is het Nederland niet meer gelukt de voorrondes door te komen. Daarmee behoren we volgens Cornald Maas tot de slechtst scorende landen die deelnemen aan het Eurovisie Songfestival.

De vraag die de aanwezigen in de Hilversumse studio dan ook vooral bezighoudt: maakt Nederland met dit nummer éindelijk weer een kans? Maas denkt van wel en spreekt over de 'mooiste inzending ooit'. Anouk zelf is ervan overtuigd dat dit de 'killersong' is die ze beloofd had. Niet iedereen is het daar echter mee eens. De Zweedse producer Tore Johansson, met wie Anouk samenwerkt, liet eerder weten 'Birds' een 'prachtig lied' te vinden, maar noemde het 'kansloos' voor de overwinning.

Anouk lijkt zich er weinig zorgen over te maken. "Natuurlijk wil ik winnen, maar of het funest is voor mijn carrière als dat niet gebeurt? Wat kan er misgaan? Ik ga er niet minder om zingen en er ook niet slechter om schrijven."

Wel zou het volgens haar 'mooi' zijn als meer mensen door de deelname haar muziek leren kennen en haar cd's gaan kopen. 'Birds' is een voorproefje van haar nieuwe album vol filmische muziek dat in mei verschijnt, aldus de zangeres.

Zo presteerden de vijf voorgangers van Anouk
2012: Joan Franka strandt met 'You and me' in de halve finale op de vijftiende plek.

2011: De 3J's worden laatste in de halve finale met hun nummer 'Never alone'.

2010: Sieneke's 'Ik ben verliefd, sha-la-lie' eindigt op de veertiende plek van de voorrondes.

2009: De Toppers eindigen met 'Shine' op de zeventiende plaats van de halve finale.

2008: Hind weet met 'Your heart belongs to me' de finale net niet te halen, ze wordt dertiende in de voorrondes.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden