discriminatie
Anoniem solliciteren succes in Den Haag
Een proef met anoniem solliciteren door de gemeente Den Haag heeft ertoe geleid dat meer mensen met een migratie-achtergrond op gemeentelijke vacatures solliciteerden. De kans om voor een gesprek uitgenodigd te worden, steeg echter nauwelijks.
De gemeente vindt de proef geslaagd en gaat vanaf 1 januari 2017 op alle sollicitatiebrieven naam, afkomst en leeftijd weglaten, meldde het tv-programma 'Nieuwsuur' gisteravond.
Den Haag deed de proef van januari tot juli van dit jaar. In die periode solliciteerden 1880 mensen bij de gemeente. Onder hen waren 590 allochtonen, oftewel 31,4 procent. Het jaar daarvoor waren nog 380 van de 1576 sollicitanten van een multiculturele achtergrond (24,1 procent). Daarmee steeg het aantal allochtone sollicitanten met 30 procent. Een aantal van hen (13 procent) reageerde op de functie omdat zij wisten dat de brief geanonimiseerd zou worden. Volgens Den Haag werd vooral voor mensen met een Marokkaanse en een Antilliaanse achtergrond een barrière om te solliciteren weggenomen.
Beetje meer kans op gesprek
De kans om op gesprek te komen steeg voor mensen met een migratieachtergrond echter nauwelijks. In 2015 was dat 7,1 procent, in 2016 ging het om 8 procent. Voor mensen met een Turkse, Marokkaanse, Antilliaanse of Surinaamse achtergrond steeg de kans om uitgenodigd te worden sterker: van 5,6 procent naar 9,3 procent.
Proeven uit het verleden met anoniem solliciteren leverden vaak niet het gewenste resultaat op. De proef was te beperkt, of de effecten te klein.
Econoom Robert Dur zei in Nieuwsuur 'veel positiefs' te zien in de Haagse proef. "Maar of dit een eerlijker kans geeft op een baan voor mensen met een migratie-achtergrond is op basis van dit onderzoek niet te zeggen." Tijdens de proef nam Den Haag wel meer mensen met een migratie-achtergrond aan: 14 van de 39 nieuwe medewerkers zijn allochtoon, tegen 4 van de 35 vorig jaar.
Wethouder Rabin Baldewsingh (PvdA) is enthousiast en wil het middel structureel toepassen. Daarnaast wil de gemeente vanaf volgend jaar ook meer allochtonen werven voor leidinggevende functies. Als twee sollicitanten even geschikt zijn, krijgt degene met een multiculturele achtergrond de voorkeur.