Anoniem solliciteren is ook niet alles

proef | interview | Den Haag is tevreden over een proef met anoniem solliciteren. Het resultaat valt niet iedereen mee.

Den Haag deed een proef met anoniem solliciteren en de wethouder is in zijn nopjes met de resultaten: allochtonen die eerder ontmoedigd waren, solliciteerden nu wél op gemeentelijke functies. De stad gaat het middel nu inzetten in de hele ambtelijke organisatie.

"Het is mooi dat mensen die voorheen pessimistisch waren, nu wel denken dat zij een eerlijke kans op een sollicitatiegesprek hebben", zegt hoogleraar economie Robert Dur. "Anderzijds groeide de kans voor mensen met een migratie-achtergrond om op gesprek te komen van 7 procent in 2015 naar 8 procent in 2016. Dat valt tegen. Ik denk niet dat dat significant is."

Hoe valt te verklaren dat er zo weinig allochtonen op gesprek mochten komen?

"Het ging in Den Haag om hogere functies. Misschien werd er voor die banen in het verleden positief gediscrimineerd. Als je gaat anonimiseren, voorkom je discriminatie, dus ook positieve discriminatie. De grootste proef die ooit gedaan is met anoniem solliciteren was in Frankrijk, bij meer dan duizend bedrijven. Tot ieders verbazing kregen mínder mensen met een migratie-achtergrond een baan. Dat kwam waarschijnlijk omdat de positieve discriminatie wegviel.

"Een andere reden kan zijn dat de arbeidsmarkt er beter voor staat dan vorig jaar. Gemeenten hebben het moeilijker met het werven van mensen en wellicht komen andere mensen op de banen af."

Kan het ook zijn dat allochtone sollicitanten een minder goed cv hebben of minder goede brieven schrijven?

"Het is jammer dat Den Haag niet gekeken heeft naar de opleiding en de werkervaring van de sollicitanten. Dat is heel relevant. 15 procent van de sollicitanten met een Nederlandse achtergrond werd in 2015 uitgenodigd voor een gesprek, en 7 procent van de mensen met een migratieachtergrond. Het kan zijn dat dit verschil veroorzaakt werd door discriminatie. Maar het kan ook komen doordat de tweede groep een ander cv heeft."

De PvdA wil anoniem solliciteren landelijk invoeren. Een goed idee?

"Nee, ik vind dat de PvdA te snel conclusies trekt. Wereldwijd is maar een handvol studies gedaan, waarvan er een paar echt betrouwbaar zijn. En die geven een wisselend beeld. De proef in Frankrijk leverde een ongewenst resultaat op, een proef in het Zweedse Gotenburg was het meest positief. Er is meer onderzoek nodig.

"Ik vind wel dat je het middel een kans moet geven. Arbeidsmarktdiscriminatie is heel lastig te bestrijden. We moeten gaandeweg leren of anoniem solliciteren hiertegen werkt. Als het geen of een averechts effect heeft, dan doe je meer kwaad dan goed. Het is te kort door de bocht om na één proef in Den Haag, waar ook wat op af te dingen valt, het middel landelijk in te willen voeren. De PvdA kan beter pleiten voor een proef van een jaar lang bij honderd van de vierhonderd Nederlandse gemeenten. Dan kan je het goed vergelijken en het, als het werkt, voortzetten."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden