Anoniem personeel ABN Amro wil als rompbank verder

Het is uniek. Personeel van ABN Amro biedt de buitenlandse dochters aan uit lijfsbehoud.

Personeel van ABN Amro pleit in een open brief aan het bestuur en enkele aandeelhouders voor de voortgang van ABN Amro als ’rompbank’. Daartoe moeten alle buitenlandse dochters als LaSalle, Banco Real en Banco Antonveneta worden verkocht en de opbrengst voor het grootste gedeelte aan de aandeelhouders worden uitgekeerd.

De briefschrijvers, die ’helaas anoniem moeten blijven’, stellen dat ABN Amro een kerngezond bedrijf is waar alleen de strategie de laatste jaren verkeerd is geweest. De dochterbedrijven kunnen makkelijk verkocht worden omdat ’deze onderdelen nooit echt in ABN Amro zijn geïntegreerd’. Topman Rijkman Groenink en financieel hoofd Huibert Boumeester moeten volgens de personeelsleden het veld ruimen omdat zij zich te veel gecommitteerd hebben aan de fusie met Barclays.

ABN Amro zegt in een reactie het voorgestelde plan niet realistisch te vinden. „Het bestuur heeft begin dit jaar uitgebreid gekeken naar alle scenario’s en heeft besloten dat een strategische partner het beste was”, stelt een woordvoerder van de bank. Vakbond De Unie reageert wel enthousiast op het voorstel. „Als de aandeelhouders echt begaan zijn met de lange termijn continuïteit van ABN AMRO, moet dit scenario serieus onderzocht worden”, vindt bestuurder Joop Hofland.

Het consortium van Royal Bank of Scotland (RBS), Santander en Fortis verwacht medio juli een biedingsbericht uit te brengen. Dat maakt de weg vrij voor een openbaar bod op ABN Amro waar de aandeelhouders op in kunnen tekenen. De banken meldden gisteren goede vooruitgang te boeken in het aanvragen van toestemming van de toezichthouders.

De banken zullen vanaf volgende week openbare aankondigingen doen voor buitengewone aandeelhoudersvergaderingen, die dan in augustus plaats moeten vinden. De aandeelhouders van de drie banken kunnen zich daar uitspreken over het voorgestelde bod, en de manier waarop dat wordt gefinancierd. Fortis wil via een aandelenemissie 15 miljard euro ophalen voor de overname.

De financiële topman van Bank of America (BoA), Joe Price, stelt dat de betrouwbaarheid van het Nederlandse bedrijfsleven in het geding is als de Hoge Raad de uitspraak van de Ondernemingskamer handhaaft. BoA nam eerder voor 21 miljard dollar de Amerikaanse dochter LaSalle van ABN Amro over, maar de Ondernemingskamer bevroor die transactie omdat zij niet met de aandeelhouders was overlegd. Zowel ABN Amro als BoA is in beroep gegaan tegen die uitspraak. Binnenkort verschijnt het advies van de advocaat-generaal aan de Hoge Raad in de zaak. Dan wordt meer duidelijkheid verwacht over het aanstaande oordeel van de Hoge Raad, die ernaar streeft begin juli uitspraak te doen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden