Anoniem en met vervormde stem staan agenten terecht

politie | Uit vrees voor onrust in Den Haag is het proces over de dood van Mitch Henriquez verplaatst naar Schiphol.

DH01 en DH02 heten ze. De twee agenten zitten in uniform achter een scherm. De rechter heeft vooraf hun namen gecontroleerd. Maar wie achter dat scherm op welke stoel zit, is lastig te onthouden. De rechter vergiste zich al even. Met een vervormde stem laat de verdachte DH01 weten dat de rechter hem verwart met zijn buurman.

Gisteren moesten de twee agenten voor de rechter verschijnen. Ze worden verdacht van doodslag of mishandeling met de dood tot gevolg. Arubaan Mitch Henriquez overleed op 28 juni 2015 na zijn aanhouding op een Haags muziekfestival. Zijn dood leidde tot oproer in de Haagse Schilderswijk, kritiek op de politie en veel arrestaties. De familie van Henriquez moest oproepen tot respect om de rust te laten wederkeren.

De vrees voor nieuwe onrusten in Den Haag is blijkbaar niet verdwenen. De rechtbank Den Haag wikkelt de rechtszaak niet op eigen bodem af maar heeft de behandeling verplaatst naar de extra beveiligde rechtbank op Schiphol, veelal gebruikt voor de berechting van terreurverdachten. Voor de zekerheid posten marechaussees extra rond de rechtbank.

Normaal gesproken is een strafzaak openbaar en kunnen slachtoffers en hun advocaten de verdachten zien en horen - zonder stemvervorming. Maar de rechters hebben besloten dat DH01 en DH02 nooit zichtbaar zullen zijn en dat hun namen ook niet gebruikt zullen worden. De families van de beide mannen zijn bedreigd en voor hun veiligheid wordt gevreesd als hun namen uitlekken.

Volgens de advocaten van de nabestaanden van Henriquez zouden in plaats van twee agenten er nu vijf voor de rechter moeten staan. Justitie heeft besloten de agenten die DH03, DH04 en DH05 worden genoemd, niet te vervolgen. De advocaten van de familie hebben het gerechtshof gevraagd via een zogeheten artikel 12-procedure dit drietal alsnog voor de rechter te brengen. Het hof neemt daar eind maart een beslissing over. De advocaten wilden die uitslag afwachten en daarom het proces tegen DH01 en DH02 uitstellen. De rechter voelt daar echter niets voor. De agenten wachten al geruime tijd op hun zaak. En anderhalf jaar na dato heeft de samenleving volgens de rechter ook recht op een oordeel van de rechters. Vanaf 6 april staan vijf dagen ingepland voor het proces.

Wat er ook wordt besloten, de Nationale Politie heeft het OM al gemeld dat de nabestaanden hun schade kunnen verhalen op de verzekering van de politie. Die verzekering geeft dekking bij doodslag en ook bij schuld. De meeste verzekeringen dekken niet als er sprake is van schuld.

Uitspraak vermoedelijk 9 mei.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden