Annie Verdoold werd anti-drugsberoemdheid

Van onze mediaredactie De Rotterdamse burgemeester Bram Peper is zeer ingenomen met ondernemende inwoners als Annie Verdoold. Burgemeester Peper staat in die waardering niet alleen, Rotterdam riep Annie in november 1996 uit tot 'Rotterdamse van het jaar', wegens haar strijd tegen drugsoverlast.

In de documentaire die de RVU vanavond aan haar wijdt komt naar voren waarom de Roterdammers zo trots op haar zijn. Het begon allemaal in 1978, toen Annie Verdoold besloot de drugsoverlast die zij met haar man en drie jonge kinderen in de wijk Spangen ondervond, niet langer te pikken.

Annie woonde in die tijd in een twee-kamerwoning. 's Nachts ging de salontafel opzij en sliep de familie op de grond. Dat was te doen zolang in het benedenhuis nog geen drugsverslaafden huisden die dagelijks, behalve met spuiten, met kaarsen in de weer waren. Annie's angst was dat er op een dag brand zou uitbreken.

Na veel gedoe kregen de Verdoolden in de Busken Huetstraat een ruimere woning toegewezen. “Het was in eerste instantie of we van de hel in de hemel waren terechtgekomen. Dat veranderde toen de huizen aan de overkant wegens renovatie werden ontruimd en in bezit genomen door . . .drugsverslaafden. Vanaf dat moment hadden we geen leven meer: altijd bang van breken ze mijn auto open en heb ik de deur wel goed op slot gedaan.”

Politie-inspecteur Jaap de Vlieger kon volledig met haar 'meevoelen' maar, een oplossing was naar zijn zeggen niet eenvoudig. De straat lag regelmatig vol met spuiten. Daartussen haar kinderen te laten opgroeien maakte Annie razend.

Annie besloot het recht in eigen hand te nemen en mobiliseerde de buurtbewoners. Die timmerden de leegstaande huizen dicht. Gebruikers en dealers bleven weg. Het leven werd weer leefbaar en zelfs gezellig. Annie en haar medebewoners voelden zich verenigd in de strijd en daardoor een beetje familie van elkaar.

Maar het drugsprobleem stak weer snel de kop op, nu in een ander deel van Spangen. Een nieuwe actie was nodig, nu vooral gericht tegen de drugstoeristen, die vooral uit Frankrijk, België en Duitsland kwamen.

Onder leiding van Annie Verdoold werden blokkades in de wijk opgericht en elke buitenlandse bezoeker werd de toegang tot Spangen onmogelijk gemaakt.

Het was een harde stijd, temeer omdat de Rotterdamse politie zich door dit optreden van de burgerij op een zijspoor gezet voelde. Annie Verdoold wist ook die handicap te overwinnen. Haar moedig optreden resulteerde in ernstige bedreigingen via de telefoon en anonieme briefjes op haar deurmat, die niet veel goeds beloofden. “Door die reacties van de dealers wist ik dat ik succes begon te boeken.”

Dat gebeurde ook nog op een heel andere manier. Naarmate Annie Verdoold zich verder in de drugsproblematiek ging verdiepen groeide het besef dat niet alleen zij en haar buurtbewoners slachtoffer van de drugs waren, maar dat de gebruikers zelf eveneens beklagenswaardig zijn. Een nieuw werkterrein lag open. Door Annie's activiteiten kwam er in de buurt een opvanghuis voor verslaafden. Niet langer hoeven zij onder stadsbruggen of in andere uithoeken de nachten door te brengen. Het heeft ertoe geleid dat bij veel drugsgebruikers hun leven meer stramien heeft gekregen. Sommigen zijn door dit ingrijpen zelfs afgekickt. Ze kregen weer een thuis dat er zo gezellig uitzag dat Annie er zelf wel zou willen wonen.

Wat voor Annie Verdoold begon als een strijd tegen de drugsoverlast in haar straat is uitgegroeid tot een strijd tegen drugsoverlast in heel Rotterdam.

Annie Verdoold blijft ondanks de lof die haar van alle kanten wordt toegezwaaid met beide benen op de grond staan. “Er moet nog veel gebeuren. We zijn er nog lang niet. Ik denk dat we tien procent gewonnen hebben. Voor de resterende negentig procent moet ook nog een oplossing komen, daarom zal ik voorlopig door blijven gaan.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden