Annie van A tot Z

Nóg een boek over Annie MG Schmidt, verzucht samenstelster Joke Linders in haar voorwoord. Echt heel urgent proeft dit Annie MG - ABC ook niet zo, maar mooi geïllustreerd is het zeker. En de lemma's bieden wel weer een speels en informatief inkijkje in leven en werk van de schrijfster die ooit 'de echte koningin van Nederland' werd genoemd.

Zo lees je in de 'A van Abeltje' dat Annie 'Abeltje' schreef zonder ooit de VS te hebben bezocht, ze dat pas in 1967 voor het eerst deed, en dat in oktober 2016 het langverwachte vervolg 'De A van Abeltje' in de bioscoop zal verschijnen. In het lemma 'V van Vrouwensalon' wordt Hedy d'Ancona geïnterviewd als jongste lid van de 'vrouwensalon' die in de jaren zestig bijeen werd gebracht door de legendarische Parooljournaliste Wim Hora Adema, die in 1968 'vanwege de voltooiing van de emancipatie' door de krant zou worden afgedankt. Een beetje geïntimideerd was Hedy wel tussen de gearriveerde dames van vijftig die het veel over katten hadden; zeker tegenover de Annie die niets van het idee van 'de vrouw als onderdrukt wezen' moest hebben en die heel ongezellig en venijnig uit de hoek kon komen. Verwarrend is trouwens wel dat in dit lemma de naam van vrouwensalonlid Marjolein de Vos-Heijermans ongemerkt in Marjoleine de Vos veranderd is.

Maar de echte aantrekkingskracht van deze encyclopedie schuilt in de fraaie illustraties: de schitterende foto van Schmidt (stiekem?) rokend in het struikgewas bij de onthulling van een beeld van Simon Carmiggelt bijvoorbeeld, de Fiep Westendorp-omslagen en het kaartje dat Fiep tekende voor Annie en haar man Dick toen die op vakantie in Frankrijk waren.

Joke Linders (samenst.): Het ABC van Annie MG. Van de A van Abeltje tot de Z van Ziezo. Meulenhoff; 251 blz. euro 29,99

Beeldboek

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden