Naschrift

Annie Brouwer-Korf (1946-2017): een baken van nuchterheid in de roerige stadspolitiek

Burgemeester van Utrecht Annie Brouwer-KorfBeeld ANP

Zij werd burgemeester van Utrecht toen de stad door een ongekend roerige politieke periode ging. Het zal altijd de vraag blijven hoe de PvdA-politica Annie Brouwer erin slaagde de stad in rustiger vaarwater te brengen. 

Haar nuchtere en wat afstandelijke bestuurswijze vormde acht-en-een-half jaar lang een zeldzaam contrast met de megafoonstijl van haar tegenhanger Henk Westbroek van Leefbaar Utrecht.

Vorige week werd bekend dat Brouwer op 70-jarige leeftijd overleed aan de gevolgen van kanker. Zo kwam een einde aan het leven van een taaie vrouw met doorzettingsvermogen die, zoals zij zelf eens zei, veel weg had van 'een kat met negen levens'. Verschillende keren scheerde zij langs de rand van de dood.

Bepalend voor de toekomst

Bekend is dat zij op 23 mei 1977 op de trein stapte die even later ter hoogte van De Punt werd stopgezet door Molukse jongeren. Ze wist meteen dat het om een kaping ging. Na vijftien dagen mocht zij de trein verlaten, samen met een vrouw die net als zij zwanger was. Een paar dagen later zouden de gijzelaars met veel geweld worden bevrijd door mariniers, een actie die tot op de dag van vandaag de gemoederen bezighoudt.

Over die angstige periode heeft zij nooit veel willen vertellen. Onlangs nog zei ze in een documentaire dat de regering destijds terecht besloot om op gewelddadige wijze een einde aan de kaping te maken. Eerder had ze op nuchtere wijze laten doorschemeren dat zij de zorgverlening na de vrijlating zwaar overdreven vond. Ook had ze nooit meer contact met de andere gegijzelden. "Waarom zou ik? Je zat er niet voor je plezier. Waarover zou je het moeten hebben?", zei ze eens, met de voor haar zo kenmerkende nuchterheid, in een interview met de Volkskrant.

Toch werd de kaping bepalend voor haar toekomst, omdat ze in die trein ontdekte dat ze tamelijk stressbestendig was. De juriste besloot de politiek in te gaan en vanaf dat moment begon een gestage klim in het openbaar bestuur. Ze werd eerst gemeenteraadslid en vervolgens wethouder in Nijmegen. Daarna volgden burgemeesterschappen in Zutphen (1989) en Amersfoort (1994).

Moeizame start

In die laatste stad kwam de mededeling dat Brouwer verhuisde naar Utrecht als een schok. Ze had zich daar, als eerste vrouwelijke burgemeester, enorm geliefd gemaakt. Vandaar dat daar nu een Annie Brouwerplantsoen is. De overstap naar Utrecht ging niet zonder slag of stoot. Toenmalig minister Bram Peper moest met zijn portefeuille zwaaien om die benoeming, ten koste van de op nummer één staande Jacob Kohnstamm (D66), er door te drukken.

Dit zorgde voor een moeizame start in een raad die werd beheerst door het Leefbaar Utrecht van muzikant en kroegbaas Henk Westbroek en zijn kompaan Broos Schnetz. Raadsvergaderingen, met vaak het omstreden stationsproject als onderwerp, konden tot diep in de nacht doorgaan en gingen niet zelden gepaard met verhitte discussies en soms ook geschreeuw.

Maar zelden liet Brouwer zich er door uit het veld slaan, hoewel ook de kritiek klonk dat ze de discussie te veel op zijn beloop liet en te soft optrad. Door haar persoonlijke aanpak achter de schermen kreeg zij toch veel voor elkaar.

Broze gezondheid

In het laatste jaar als burgemeester kreeg ze te horen dat in haar long en onder haar arm een tumor zat, wat ze publiek stil hield. Ze onderging bestraling, viel 35 kilo af, maar herstelde. In 2006 werd ze ten onrechte dood verklaard via Teletekst. Ze had in Italië een legionellabesmetting opgelopen, maar knapte ook daarvan op.

Na haar vertrek als burgemeester van Utrecht in 2007 bleef Brouwer actief op veel terreinen, maar moest zij ook rekening houden met haar broze gezondheid. Haar uitvaart was in de Utrechtse Nicolaïkerk.

Annie Brouwer-Korf werd op 19 juli 1946 in Groningen geboren. Ze overleed op 17 mei 2017 in Utrecht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden