Annemie Heymans

Ze schreef en tekende kinderboeken die iets prettig ontregelends hadden. Daarnaast illustreerde Annemie Heymans (1935) talloze kinderboeken van anderen.

Haar eigen boeken waren grappig en ontroerend, zonder dat al te nadrukkelijk te willen zijn. Zoals ’Neeltje’, naar de hoofdpersoon van de verhalenbundel. Neeltje moet naar buurvrouw De Boer omdat haar moeder die dag moet werken (en Neeltje nog te klein voor school is). Mevrouw De Boer gaat boven wat eten brengen aan ene Max, die ziek in bed ligt. Neeltje kent die hele Max niet.

- Die daar boven, is dat je broer? vraagt Neeltje.

- Dat is meneer De Boer, zei mevrouw De Boer.

- Jeminee, zei Neeltje.

- Vind je dat gek? vroeg mevrouw De Boer. Ik ben al wel tien jaar met hem getrouwd.

- Ik vind hem lelijk, zei Neeltje. Waarom trouwde je dan met hem?

- Omdat hij zo mooi meubeltjes kan knippen uit karton, zei mevrouw De Boer.

Annemie Heymans schreef tussen 1971 en 2001 zo’n zestien boeken voor kinderen. Menigmaal deed ze dat samen met haar iets oudere zuster Margriet. Zoals bijvoorbeeld ’De prinses van de moestuin’ uit 1991. Het werd bekroond: de tekst kreeg in 1992 een Zilveren Griffel, de illustraties een Vlag en Wimpel. Een jaar later volgde de Nienke van Hichtumprijs. ’De Prinses van de moestuin’ is een poëtische vertelling over een gezin waarin de moeder is gestorven. (Hoewel: „Ze is niet verdwenen/Je kunt haar nog horen/In suizelende wind/In fluisterend gras/Ze zingt in de bomen/Dat doen alle doden/die bij leven zijn liefgehad?). Vader is sindsdien erg verstrooid, luistert niet naar wat de kinderen zeggen en begraaft zich in zijn werk.

Het zoontje Lutje Matte („bijna zeven”) doet het op school niet zo best en droomt van een prinses. En de elfjarige dochter Hanna heeft genoeg van het huidige, treurige bestaan zonder moeder en met te veel verantwoordelijkheid. Ze sleept de meubels uit hun huis ’s nachts naar de moestuin en schept daar een ander, gezelliger huis, waar broer en vader graag ook komen wonen. Donderdag 21 augustus overleed Annemie Heymans, 73 jaar oud.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden