Annemarie Mol, antropoloog van het lichaam

Hoe komt kennis over het leven tot stand? Vaak via praten, luisteren en denken. Maar hoe zit het dan met eten, ofwel met proeven? Dat is het onderzoek waar Annemarie Mol (1958) zich de laatste twee jaar op heeft gericht aan de Universiteit van Amsterdam als hoogleraar antropologie van het lichaam.

"Wetenschappers namen het proeven meestal niet serieus. Het was toch alleen maar subjectief. Descartes heeft er wel over nagedacht, maar dat is uit de geschiedenisboeken geschreven." Wie eenmaal van het proeven uitgaat, kijkt overal anders tegenaan, zegt Mol. Ze is van huis uit medica en filosofe. "In de wetenschap heeft de mens afstand tot zijn object. Maar bij proeven eten we juist ons object op. Economisch gezien: de appel die we opeten, is die nog ons bezit, of is die gelijk aan ons geworden?"

Met een eerdere beurs kwam Mol al een heel eind met het antwoord op dit soort vragen, maar nu kan ze jonge collega's in dienst nemen - of houden - met wie ze dit soort denkprocessen verder kan uitvoeren. Juist door onderzoek naar het dagelijkse eten, vaak uitgevoerd door jongere collega's.

Het onderzoek van Mol mag dan behoorlijk fundamenteel zijn, het kan leiden tot zeer praktische inzichten. Zo suggereert het dat wie af wil vallen zich misschien beter niet kan richten op tellen van het aantal calorieën dat er dagelijks naar binnen gaat. Een aanpak die uitgaat van het genieten van eten, van proeven, kan veel effectiever zijn.

"Het gaat om kennis van hoe het lichaam reageert in situaties van overvloed."

Het wordt vaak gezegd: wetenschappers moeten de grenzen van hun vakgebied overschrijden, 'interdisciplinair' zijn. "Maar niet zo eigenwijs dat ze té interdisciplinair worden en tussen vakgroepen in vallen", zegt Mol uit eigen ervaring. Ze sprokkelde al heel wat fondsen bij elkaar. "Ik zie deze prijs als aansporing om over grenzen te blijven denken. Hopelijk ook voor andere wetenschappers." Met haar familie heeft Mol al een voorschot genomen op de prijs - met een etentje.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden