Anneke Grönloh, Nederlands eerste tieneridool, is altijd blijven zingen

Zangeres Anneke Gronloh tijdens een optreden in 2002. Beeld ANP
Zangeres Anneke Gronloh tijdens een optreden in 2002.Beeld ANP

Zangeres Anneke Grönloh is in haar woonplaats in Frankrijk overleden. Ze werd vooral bekend door haar hit Brandend Zand. Wereldwijd verkocht ze meer dan 30 miljoen platen.

Een paar dagen voor ze 75 werd, op 7 juni 2017, zette ze een punt achter haar zangcarrière. Een moeilijk besluit, want optreden deed Anneke Grönloh nog even graag als vroeger, maar haar gezondheid gooide te veel roet in het eten. Na een aantal longembolieën had zij vanaf 2016 continu zuurstof nodig. Na een performance stond ze naar adem te happen ondanks een zuurstofmasker en duurde het dagen voor ze weer de oude was. “Het probleem is: ik kan nooit een béétje optreden,” vertelde ze toen in een interview. "Ik geef me altijd helemaal, dat heb ik mijn hele carrière gedaan, hoe frêle ik misschien ook oog.”

Die loopbaan omspant een kleine zestig jaar. Grönloh werd in 1942 geboren op Celebes (Sulawesi) en bracht de eerste jaren van haar leven door in een Jappenkamp, waar ze de bijnaam Yokkotjang, ‘klein zusje’ kreeg – later was dat nog even haar artiestennaam. In 1950 kwam ze naar Nederland en groeide op in Eindhoven. Daar zat zij op het lyceum met Peter Koelewijn en met hem speelde ze al in (school)bandjes. Niet dat ze muzieknoten kon lezen, bij haar ging alles op het gehoor. Ze kreeg aanvankelijk een baan op het secretariaat bij DAF, maar toen ze in 1959 ontdekt werd bij het Cabaret der Lage Landen, een talentenshow, ging het hard. Ze tekende bij platenmaatschappij Phonogram die over haar zei: “Ze kan alles, hoge en lage registerbeheersing, stemvolume, gevoel voor showbusiness.”

Tieneridool

In 1962 kwam de de single ‘Brandend Zand’ uit, en was ze in één klap een van Nederlands eerste tieneridolen. Van dat lied zijn sinds die tijd meer dan 3,5 miljoen exemplaren verkocht. De zangeres scoorde ook talloze hits in het buitenland – ze was bijvoorbeeld in Azië razend populair – en verkocht wereldwijd meer dan dertig miljoen platen. In Nederland scoorde ze vier nummer 1 hits op een rij, een prestatie die nog steeds in het Guinness Book of Records staat: na ‘Brandend Zand’ waren dat ‘Paradiso’, ‘Soerabaja’ en ‘Cimeroni’.

De populariteit van Grönloh was begin jaren zestig zo groot, dat ze bij optredens vaak lijfwachten nodig had om weer weg te komen. Fans bestormden haar auto of rukten haar jurk aan flarden. Presentator Willem Duys noemt het clubje artiesten dat in 1964 ongelooflijk beroemd was het ‘gouden kwartet’: Willeke Alberti, Rob de Nijs, Johnny Lion en Anneke Grönloh. Die grote roem duurde maar een paar jaar overigens, want rond 1965 kwamen The Beatles op en werd Engelstalige muziek ook in Nederland de norm.

Maar Grönloh, inmiddels getrouwd met Wim-Jaap van der Laan, een plugger van een platenmaatschappij, is altijd blijven zingen. In 1965 wordt ze onder meer de leading lady van de Snip & Snap revue, in de jaren zeventig stapt ze over op het zingen van luisterliedjes en jazz.

Thuis wilde ze nooit naar haar eigen muziek luisteren. In een interview vertelde ze dat ze dat niet prettig vond, omdat ze altijd dacht dat het beter had gekund. Maar haar man, Wim-Jaap van der Laan, hield wel erg van haar repertoire, dus als Grönloh de deur uit was, zette hij lekker zijn favoriete muziek op. “Als ik dan ’s avonds kom aanrijden, hoor ik mijn stem al van ver aankomen. Maar hij draait dan ook zo idioot hard. Vreselijk! En als ik daar wat van zeg, antwoordt hij veelal: ‘Muziek moet je ook voelen’.”

Altijd achttien

In ‘Ali B op volle toeren’ maakten de presentator en zanger Gio in 2011 een hele nieuwe versie van ‘Brandend Zand’. Ali B vertelde toen: “Die vrouw heeft een energie, dat is ongelooflijk. Ik raak er enorm geïnspireerd van. Als zij gaat zingen dan hypnotiseert ze je gewoon met die prachtige stem en die enorme uitstraling. Dat is magisch.”

Nadat ze door gezondheidsproblemen gedwongen werd om te stoppen, sloot Grönloh sloot eind augustus 2017 haar carrière toepasselijk af met een allerlaatste optreden op een hommage aan Johnny Hoes, die man die voor haar het Duitse nummer ‘Heißer Sand’ bewerkte tot ‘Brandend Zand’, haar bekendste hit. “Ik heb altijd geweigerd om toe te geven aan mijn leeftijd. In mijn hoofd ben ik achttien of twintig gebleven, maar mijn lijf is niet jong gebleven.” Zelfs haar grote wens, om nog één keer naar haar geboorteland Indonesië te gaan, kon niet meer in vervulling gaan.

Anneke Grönloh is 76 jaar geworden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden