'Anne speelt zolang het publiek blijft komen'
Vanaf vanavond is de nieuwe voorstelling over Anne Frank te zien in Theater Amsterdam. De discussie liep de afgelopen weken hoog op. Nu is het aan het publiek om te oordelen, zegt producent Kees Abrahams.
e première is nog niet eens geweest, maar nu al maakt het nieuwe theaterstuk over Anne Frank de tongen los. Misschien is dat ook niet vreemd. Rond 'Anne' gaat veel net even anders dan we gewend zijn.
Dat begint al bij de locatie. De producenten zochten een plek waar de voorstelling voor onbepaalde tijd zou kunnen spelen. Toen dat er in Amsterdam niet bleek te zijn, werd er besloten dan maar een nieuw theater te bouwen.
Terwijl een groot deel van het omliggende terrein in de Amsterdamse houthavens nog braak ligt, werd Theater Amsterdam binnen een mum van tijd uit de grond gestampt. Dat het zo snel moest - afgelopen augustus werd de eerste paal in de grond geslagen - was de nadrukkelijke wens van het Anne Frank Fonds Basel, de initiatiefnemers van de nieuwe voorstelling. Het theater was een flinke investering, erkent producent Kees Abrahams. En dat moet worden terugverdiend.
Nog zoiets: producent Imagine Nation, waarvan Abrahams mede-eigenaar is, gelooft dat er met theater geld te verdienen is. Het bewijs? 'Soldaat van Oranje', waar de producent bij betrokken is. Die musical speelt al sinds 2010 avond na avond. Het succes is groot, ook financieel.
Heeft 'Anne' de potentie om de nieuwe 'Soldaat van Oranje' te worden? De overeenkomsten zijn aanwezig: een eigen theater, draaiende decors en geen einddatum. Abrahams: "'Anne' is niet te vergelijken met 'Soldaat van Oranje'. Bij die musical lopen mensen weg met het gevoel van: wouw! Wij hopen dat het publiek bij 'Anne' vertrekt met een gevoel van: auw. Dat het ze op welke manier dan ook geraakt heeft."
"Of 'Anne' net zo'n succes wordt als 'Soldaat van Oranje', zal aan het publiek liggen. Een theaterstuk zonder einddatum betekent dat het speelt zolang er publiek komt."
De producent hoopt dat de discussie niet alleen over de bewegende decors en de technische snufjes gaat. Imagine Nation doorbreekt weliswaar graag de conventies van het theatermaken, zegt hij. Maar alles wordt gedaan in dienst van het verhaal.
"We denken dat we het verhaal van Anne Frank kennen. Maar eigenlijk weten we nog een heleboel niet van de wereld van het meisje. Veel mensen weten bijvoorbeeld niet dat de voertaal in het Achterhuis Duits was. Mensen weten ook niet altijd dat Anne haar dagboeken heeft herschreven. Wij zijn zo dicht mogelijk bij haar geschreven teksten gebleven. Allemaal met het doel het publiek mee te nemen in haar verhaal."
De theatermakers hopen daarmee vooral jongeren te bereiken. Groep 8, leerlingen van de middelbare school: leeftijdgenoten van Anne.
En toeristen die Amsterdam toch al bezoeken voor het Anne Frank Huis? "We hebben daar in eerste instantie met de marketing nog niet op ingezet", zegt Abrahams. "Maar we hopen ook veel toeristen te mogen ontvangen. Vanaf 1 juli is er een vertaalsysteem met negen verschillende talen in de vorm van een tablet die mensen aan de stoel voor zich kunnen klikken."
'Anne' kreeg geen subsidie, maar werd meegefinancierd door een buitenlandse investeerder. Hoeveel bezoekers er minimaal nodig zijn om de investering terug te verdienen? "We hebben met de investeerder afgesproken op die vraag geen antwoord te geven", zegt Abrahams. "Globaal kan ik zeggen dat we zeker een jaar moeten spelen." In de zaal is plaats voor ruim 780 mensen. Mocht het nodig zijn, dan kan dat worden uitgebouwd naar 1100 zitplaatsen.
De zweem van commercie die rond het theaterstuk hangt, leverde de producenten de afgelopen weken stevige kritiek op. Zo zou het publiek gelokt worden met chique champagne-arrangementen en een driegangenmenu met mooi uitzicht over het IJ. Dat past volgens de critici niet bij het verhaal van Anne Frank.
Abrahams: "Er wordt gesuggereerd dat we met de diners en de champagne reclame zouden maken. Dat is onjuist. De poster waar we mee adverteren, is bijvoorbeeld juist erg sober. Zo staat de naam van de producent er niet op. Alleen Anne is afgebeeld.
"Verder moet je als theater je bezoekers gewoon een hapje en drankje kunnen aanbieden. Net zoals wanneer je 'Schindler's List' in de bioscoop gaat bekijken, je ook een drankje neemt, en misschien zelfs popcorn. Dat betekent niet meteen dat mensen gaan feestvieren. We hopen dat de voorstelling aanzet tot napraten. Dat kun je best onder het genot van een hapje of drankje doen, of dat nou met alleen een kopje koffie is of een glas champagne."
Bovendien doet niets in de foyer of het restaurant denken aan de inhoud van het theaterstuk. Dat is bewust. Abrahams: "We willen de magie bewaren voor in de zaal. Maar daarnaast: we hopen dat 'Anne' een aantal jaren kan spelen, maar dit theater staat er veel langer. We willen het in de toekomst mogelijk ook voor andere dingen gebruiken. Filmpremières bijvoorbeeld."
'Anne' is vanaf vanavond te zien in Theater Amsterdam. Kaarten zijn te koop via www.theateramsterdam.nl
D
undefined