Anne Franks andere, gelukkige huis is onderkomen voor vluchtschrijvers

Nu wonen Gulnar Hajo (40) en Samer Alkadri (43) in de bovenwoning, met hún twee dochters. Beeld Patrick Post
Nu wonen Gulnar Hajo (40) en Samer Alkadri (43) in de bovenwoning, met hún twee dochters.Beeld Patrick Post

Aan het Merwedeplein in Amsterdam bracht Anne Frank gelukkige jeugdjaren door. Het biedt nu onderdak aan schrijvers die vervolgd worden in hun eigen land.

Lidwien Dobber

Ook 'het andere huis' van Anne Frank, dat waar ze speelde, feestjes vierde of aan haar 'snoezige schrijftafeltje' zat, is nu van de Anne Frank Stichting. Maar anders dan bij het Achterhuis aan de Prinsengracht staan daar geen drommen toeristen.

Merwedeplein 37-II in Amsterdam heeft een kamer-en-suite, twee slaapkamers, een keuken en een ruime badkamer met bad op de tweede verdieping en, als bonus, een verrassend grote slaapkamer op de vierde - al zal de familie Frank toentertijd niet zijn gevallen voor zo'n Funda-achtige beschrijving. In 1933 vertrokken vader Otto, moeder Edith en dochters Margot en Anne uit Frankfurt, wég van de nazi's, naar Amsterdam. Veel Duits-Joodse gezinnen kwamen terecht in de deze buurt niet ver van de Amstel, toen een nieuwbouwwijk, zegt Ronald Leopold, directeur van de Anne Frank Stichting. Anne woonde er tot ze moest onderduiken in juli 1942. Ze had er een gelukkige jeugd, aldus Leopold.

Nu wonen Gulnar Hajo (40) en Samer Alkadri (43) in de bovenwoning, met hún twee dochters. Tot voor kort huurden ze van woningcorporatie Ymere. Die kocht het huis in 2004 aan en transformeerde het terug naar de jaren dertig van de familie Frank: met bakelieten lichtknoppen, zilvergeverfde radiatoren en perzen op bruin zeil.

Maar sinds deze zomer is er een nieuwe Woningwet. En die bepaalt dat woningcorporaties er zijn om mensen met een smalle beurs aan een goed en betaalbaar huis te helpen. En niet om zo'n tijds- en arbeidsintensief huis als Merwedeplein 37-II te onderhouden. Is daar een opknapbeurt nodig, dan kan er niet zomaar iemand een muurtje komen sausen. De wanden in de gang zijn gestempeld met een origineel patroon, het behang in de kamer die ooit van Anne en Margot was is een replica van wat de Franks er ooit zelf opplakten.

Geen museum

Teresien da Silva, hoofd collectie bij de Anne Frank Stichting, heeft die inrichting gereconstrueerd voor Ymere. De secretaire van de zussen, het opklapbed van Margot, de divan van Anne, zij heeft ze bij elkaar gezocht of laten namaken. Dat de woning nu door haar stichting is aangekocht, is een logische volgende stap. Al is Merwedeplein 37-II nadrukkelijk geen museum, zegt Da Silva. Het is een huis, waar Hajo, Alkadri en hun kinderen in wonen.

Het gezin woonde in Damascus, Syrië, tot de autoriteiten daar de uitgeverij van Alkadri binnenvielen om hem te arresteren. Hij was in het buitenland en is nooit naar het door oorlog verscheurde land teruggekeerd. In Amsterdam zette hij Pages op, een café annex boekwinkel waar de Syrische cultuur wordt gevierd. Maar een huis had hij niet, liet Alkadri zich op een dag ontvallen.

Nog diezelfde avond werd hij gebeld door het Nederlandse Letterenfonds. Of hij het voormalige huis van Anne Frank wilde betrekken. Om haar nagedachtenis te eren, wonen daar bij toerbeurt 'vluchtschrijvers' die het Letterenfonds ondersteunt.

Alkadri woont er nu vijf maanden en voelt zich thuis tussen de spullen 'die hem herinneren aan mijn oma'. Nee, dat er museale stukken in het huis staan, sommige in bruikleen van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, intimideert hem niet. Hij leeft niet in voortdurende vrees dat een van zijn dochters een glas fris omstoot. Al heeft hij tegen vrienden met een driejarig zoontje gezegd dat ze hem maar moeten komen opzoeken in zijn nieuwe huis. Over drie maanden krijgt het gezin een eigen plek, in Avenhorn.

Lees ook: Het Achterhuis staat nog overal in de wereld

null Beeld Patrick Post
Beeld Patrick Post
null Beeld Patrick Post
Beeld Patrick Post
null Beeld Patrick Post
Beeld Patrick Post
null Beeld Patrick Post
Beeld Patrick Post
null Beeld Patrick Post
Beeld Patrick Post
null Beeld Patrick Post
Beeld Patrick Post
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden