Anne Frankboom toch ziek van agressieve zwam

(Novum) - Een agressieve zwam is inderdaad de oorzaak van de slechte staat van de Anne Frankboom. Dat blijkt uit een tweede onafhankelijk onderzoek naar de ziekte van de Amsterdamse kastanjeboom. Omwonenden en de Bomenstichting betwijfelden de resultaten uit het eerste onderzoek en hadden om een second opinion gevraagd.

De Anne Frank Stichting en het stadsdeel Centrum concludeerden eerder al dat de boom lijdt aan de zogeheten dikrandtonderzwam. "Dat is een zwam die dood en levend hout in de boom aantast", legt een gemeentewoordvoerder uit. "Maar de Bomenstichting en omwonenden wilden zeker weten dat het niet ging om de platte tonderzwam." Die zwam is minder gevaarlijk omdat hij zich alleen voedt met dood hout.

De agressieve zwam was een van de belangrijkste redenen dat de gemeente en de eigenaar de boom wilden laten kappen. Volgens de gemeente bevestigt dit laatste onderzoeksresultaat dat het uitgeven van de kapvergunning terecht was. Het staat echter niet vast dat de boom nu ook wordt gekapt, benadrukt de woordvoerder. Donderdag volgt nog een hoorzitting over de geldigheid van de kapvergunning. Daarnaast onderzoeken de Anne Frank Stichting, de Bomenstichting, het stadsdeel en de eigenaar mogelijkheden om de boom alsnog te behouden.

In november ontstond ophef over de boom toen het stadsdeel en de Anne Frank Stichting de kastanjeboom achter het Achterhuis wilden kappen. Het stadsdeel vreesde voor de veiligheid in de omgeving van de door zwammen en houtrot aangetaste boom en verleende de eigenaar een kapvergunning. Vervolgens oordeelde de rechtbank in Amsterdam in november dat het stadsdeel onvoldoende alternatieven had onderzocht en maande het stadsdeel tot overleg met de Anne Frank Stichting, de Bomenstichting en omwonenden, onder wie de eigenaar.

Anne Frank omschrijft de 150 jaar oude kastanjeboom achter het Achterhuis in haar dagboek.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden