Anne Frank centraal in Bergen-Belsen

In het voormalige concentratiekamp (KZ) Bergen-Belsen in de Duitse deelstaat Nedersaksen is gisteren een nieuw herdenkingscentrum geopend voor publiek. In het kamp kwamen tussen 1940 en 1945 naar schatting 70.000 mensen om het leven. Zij werden vermoord, of bezweken aan ziektes, honger en uitputting.

Een deel van de expositie is gewijd aan het bekendste slachtoffer van het kamp, Anne Frank, die na haar dood met haar Amsterdamse oorlogsdagboek wereldberoemd werd. Op 15-jarige leeftijd overleed ze aan tyfus, kort voor de bevrijding van het kamp door Britse troepen op 15 april 1945.

In het nieuwe centrum komen ook veel overlevenden van het kamp aan het woord: 340 overlevenden hebben meegewerkt aan langdurige interviews over hun ervaringen. De interviews bieden bezoekers de mogelijkheid zich te verplaatsen in de voormalige kampbewoners. Bergen-Belsen was niet alleen een concentratiekamp, maar ook een krijgsgevangenenkamp, en na de oorlog een opvangkamp voor Joodse overlevenden van de Holocaust.

De secretaris-generaal van de Centrale Raad van de Joden in Duitsland, Stephan Kramer, herinnerde eraan dat in Bergen-Belsen niet alleen Joden, maar ook krijgsgevangenen uit de Sovjet-Unie „op de meest onmenselijke manier zijn gemarteld.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden