Anna Enquist is ?met schrijven gewoon wel klaar?

Als zij woord houdt, komt er een einde aan een veel geprezen carrière. Anna Enquist zet een punt achter haar schrijversschap.

Dichter en auteur Anna Enquist (1945) stopt met schrijven. In een interview in het oktobernummer van het feministische maandblad Opzij zegt zij: „Het is met schrijven gewoon wel klaar.” Volgende maand verschijnt nog wel haar laatste roman ’Contrapunt’, een ode aan haar overleden dochter Margit.

Enquist, pseudoniem voor Christa Widlund-Broer, is behalve schrijfster ook psychoanalytica en pianiste. Ze was een laatbloeier. Haar schrijverschap ontstond eind jaren tachtig als een soort vervanging van het pianospelen, waarin ze naar eigen zeggen niet meer het niveau kon bereiken dat ze wilde.

Na de dood van haar 27-jarige dochter, die in 2001 werd overreden door een vrachtwagen op de Dam in Amsterdam, ging ze voor het eerst in jaren weer pianospelen. „Nu ik weer meer speel, heb ik die vervanging niet meer nodig”, aldus Enquist in Opzij. Als zij woord houdt, komt er een einde aan een veel geprezen carrière. Het tijdschrift Maatstaf publiceerde in 1988 haar eerste gedichten. In 1991 kwam haar eerste dichtbundel uit: ’Soldatenliederen’, drie jaar later volgde haar eerste roman ’Het meesterstuk’.

Enquist werd onder meer onderscheiden met de C. Buddingh’-prijs voor nieuwe Nederlandse poëzie, de Debutantenprijs en de Trouw Publieksprijs. In 2002 schreef ze het boekenweekgeschenk. Enquist werd bovendien bekend door haar bijdragen in het voetbaltijdschrift Hard Gras.

Haar autobiografische gedichten gaan vaak over thema’s als moederschap, muziek en psychologie. In haar laatste persoonlijke en aangrijpende gedichtenbundel ’Tussentijd’ uit 2004 staat het ongeluk van haar dochter centraal. Trouw-recensent Peter de Boer noemde het ’een voortreffelijke bundel’.

Het ontbreken van een dodehoekspiegel, maakte dat de vrachtwagenchauffeur haar fietsende dochter niet zag en het fatale ongeluk plaatsvond. Enquist voerde daarop politieke actie om de invoering van die spiegels verplicht te krijgen. Die verplichting is er gekomen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden