Anky van Grunsven wil met Salinero voor een gepast olympisch afscheid zorgen

De huilbui van Anky van Grunsven na de olympische titel van 2004 in Athene geldt nog altijd als het emotioneelste moment van een Nederlandse sporter op de Spelen. Zonder haar trouwste fan won de dressuuramazone voor de tweede keer olympisch goud. Haar overleden vader sloeg nooit een wedstrijd van zijn dochter over.

"Ik heb het gevoel dat vader van boven een beetje geholpen heeft", zei Van Grunsven, die de tranen minutenlang de vrije loop liet. "Vanaf mijn zevende is hij overal mee naartoe geweest. Dan mis je nu wel wat. Ik hoop dat hij van boven heeft meegekeken."

Het overlijden van haar vader was niet de enige tegenslag in de aanloop naar de Spelen in Athene. Eind 2007 brak ze haar been en kon ze vijf maanden niet in actie komen. Daarnaast was er de dood van het paard Idool, dat overleed juist nadat het aan een andere eigenaar was verkocht.

Naast alle kommer en kwel was er ook een lichtpuntje: Salinero, de 'gouden' opvolger van Bonfire, het paard waarmee Van Grunsven in 2000 de olympische titel won in Sydney. Later kwam er nog meer mooi nieuws naar buiten. Tijdens haar gouden optreden in Athene was Van Grunsven al bijna vier maanden in verwachting. Ze had dat zelfs voor haar moeder verzwegen.

Van Grunsven (44) begint vandaag aan haar zevende Spelen! Opnieuw met Salinero, waarmee ze ook in Hongkong (2008) een gouden combinatie vormde. Het was lang onzeker of Van Grunsven haar titel zou kunnen verdedigen in Londen. Salinero (18) was lange tijd geblesseerd en ook ontbrak de topvorm. Na het CHIO van Rotterdam zette haar man en bondscoach Sjef Janssen vijf ringen rond haar naam.

Van Grunsven rekent zich op Greenwich Park in Londen niet tot de kanshebbers voor een medaille. De olympische dressuurtitel zal na twaalf jaar in andere handen verdwijnen. Maar ze zal zichzelf wel een gepast olympisch afscheid willen geven, gedreven en professioneel als ze is. Van Grunsven, in 2000 in Sydney vlaggendraagster, liet in Londen de openingsceremonie aan zich voorbij gaan. Ze zag haar ploeggenoten Adelinde Cornelissen, Edward Gal en Patrick van der Meer, op de televisie wel meelopen. "Ik wil mij helemaal op mijn wedstrijd richten."

Carrière
Seoul (1988), met Prisco: 5de in landenwedstrijd, 26ste individueel.

Barcelona (1992), met Bonfire: 2de in landenwedstrijd, 4de individueel.

Atlanta (1996), met Bonfire: 2de in landenwedstrijd, 2de individueel.

Sydney (2000), met Bonfire: 2de in landenwedstrijd, 1ste individueel.

Athene (2004), met Salinero: 4de in landenwedstrijd, 1ste individueel.

Hongkong (2008), met Salinero: 2de in de landenwedstrijd, 1ste individueel.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden