Ankh-Hermes haalt weer boek uit handel

Van onze kerkredactie AMSTERDAM - New age-uitgeverij Ankh-Hermes heeft voor de tweede keer in een half jaar een boek van haar fondslijst geschrapt. Dit maal het duurste boek uit het fonds: De Graal van de Belgische auteur Koenraad Logghe.

Woordvoerder H. Bienefelt spreekt van 'een uiterst klein misstapje' van zijn uitgeverij. Om wat voor een stap het precies gaat wil hij desondanks niet zeggen. Het boek dat binnenkort in de handel zou komen is 'te licht' bevonden, aldus Bienefelt. “Wij willen spiritualiteit zo zuiver mogelijk houden. We kregen negatieve signalen binnen. Daarop hebben we ons geen seconde hoeven te bezinnen, en hebben we besloten het boek niet te distribueren. Verder wil ik er niets over kwijt.”

Bienefelts signaal kwam in de vorm van een brief van Simpos, een groepering die kwalijke kanten van occulte stromingen wil aankaarten. In die brief wordt Logghe een nationaal-socialist genoemd. Logghe heeft volgens Simpos in 'nieuw-rechtse' bladen geschreven: “We moeten ons ras zuiver houden,” en: “Wij hebben geen morele verplichting ten opzichte van de negertjes in Afrika.” Voorts zou Logghe bewondering hebben voor oud-nazi's.

De gehaaste beslissing van Ankh-Hermes wekt verbazing. Vorige maand werd immers overhaast een concert van de zanger P. Vis afgelast naar aanleiding van een brief van het Fascisme Onderzoeks Kollektief. Daarin werd de zanger van rechts-extremisme beschuldigd. De beschuldigingen bleken later niet hard te maken.

H. Westerik, de schrijver van de brief aan Ankh-Hermes is blijverrast met de stap van de uitgeverij “Ze schreven ons dat ze nu over de bewijzen beschikken. En: 'Wij danken u voor het speurwerk'.”

Een half jaar geleden nam Ankh-Hermes ook al een boek uit de handel na een brief van Simpos. Het betrof toen een boek van J.D. Waters alias Kriyananda. Waters boek handelde over de juiste manier van leven, wat onder andere celibatair leven inhoudt. In Amerika staat Waters echter terecht voor seksueel misbruik van volgelingen. Simpos drong bij Ankh-Hermes aan op een nawoord waarin Waters' slachtoffers hun zegje zouden kunnen doen. De uitgever nam daarop alle boeken uit de handel.

Westerik: “Ik pleit voor censuur van degenen die censuur bepleiten. Rascisme en seksueel misbruik zjn ook vormen van censuur, uitsluiting.” Dat Logghe in zijn boek niets controversieels zegt, maakt volgens Westerik niet uit. Hij heeft De Graal ook niet gelezen. “En dat hoeft ook niet om het te kunnen veroordelen.”

“Het begint met een onschuldig boek. Als je dat toelaat, winnen de fascisten terrein. Ik ben niet tolerant: we leven in een 'jaren dertig-situatie'.” Wat Westerik betreft zouden daarom ook Bolkesteins boeken niet in de boekhandel moeten liggen.

Volgens Westerik moeten uitgevers garant kunnen staan voor de juiste levenswandel van hun auteurs. “Het is toch een redelijk normale zaak dat als je samenwerkt met een persoon, je ook kijkt naar zijn levenwandel.” Dat is belangrijker dan de kwaliteit van een boek. “Kwaliteit, wat een vaag, liberaal en burgerlijk criterium. Je moet je afvragen: draagt dit boek bij aan de menselijkheid, een betere wereld. In Nederland heerst de vreemde situatie dat politiek en cultuur gescheiden zaken zijn.

Graal-auteur Logghe beklaagt zich over het gemak waarmee Ankh-Hermes bakzeil haalt. Hij geeft toe voor rechtse bladen te schrijven, “maar ik schrijf ook in het linkse homoblad Uitkomst. Ik schrijf overal waar men mij een forum biedt.”

Logghe erkent ook in het verleden racistische teksten te hebben geschreven. “Ik heb destijds wel meer onredelijks gesteld. Maar dat was vijftien jaar geleden. Hetgeen ik destijds gezegd heb, zijn jeugdzonden die te betreuren en totaal af te keuren zijn. Ze maken deel uit van mijn persoonlijke evolutie.”

Logghe vindt dat zijn boek De Graal ieder vermoeden van racisme logenstraft. “Ik heb het opgedragen aan een islamitsche sheik die ik bewonder, de omslag is gemaakt door een Vietnamese vriend.”

“Ik begrijp de bezorgdheid van Ankh-Hermes best. Ze willen niet worden meegesleept in een of ander politiek obscuur avontuur. Maar ik heb ze van mijn veranderde visies verteld. Maar kennelijk doet mijn verweer er niets meer toe, ben ik voor het leven veroordeeld.” Logghe koestert nog enige hoop: “Mijn deur staat nog op een kier.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden