Ankerpunten tussen krans en oliebol

door Fred Troost

Door de hergeboorte van de Haarlemse Basketbalweek keert een traditie terug op de kalender. Soms zijn ankerpunten tussen kerstkrans en oliebol aan verandering onderhevig, maar vaker blijft alles hetzelfde.

De periode tussen Kerst en Nieuwjaar was qua sport altijd al een inactieve tijd. Competities liggen stil en er zijn geen WK’s of EK’s, terwijl juist deze tijdspanne voor verstrooiing zo geschikt is. Veel mensen hebben vakantie en zoeken een vrijetijdsbesteding. Sportieve afleiding, zoals de gang naar een interessant toernooi, is dan een mooie invulling van lege momenten.

Met ongevulde uren dreigde ook ’Studio Sport’ te blijven zitten. Vind in een stille tijd maar eens bewegende beelden van actuele evenementen. Zo werd, alweer een flink aantal jaren geleden, bijna geruisloos een samenwerking gevonden tussen ’Studio Sport’ en organisatoren van eindejaarsevenementen.

Met een winterstop in het voetbal was er ruimte voor zaalsporttoernooien. Handbal, basketbal, korfbal en volleybal boekten tv-aandacht en dat is, naast sportieve promotie, ook commercieel gemeten voordelig. Zo ontstond er een win-win-situatie tussen ’Studio Sport’ en een clustertje zaalsporten die op hectischer tijden naar de marges van de tv-aandacht verdrongen worden.

Er zijn door de jaren heen tradities gevormd. Eigenlijk hoeft er van toeschouwers, kijkers en organisatoren niet veel te veranderen. Soms gebeurt dat toch.

Niet bij de jaarlijkse Volleybal Classic in Almelo, die dit jaar zijn zestiende editie beleeft. Met trots lepelde de organisatie vorige maand het deelnemersveld op. Maar was dat wel zo spectaculair? Twee Nederlandse teams naast ploegen uit België, Zwitserland, Zweden en Frankrijk. In Almelo lijkt de tijd stil te staan, al draaft binnen het toernooiprogramma de Nederlandse vrouwenselectie op voor twee wedstrijden tegen een nog onbekende tegenstander.

Ook de Limburgse Handbaldagen tamboeren al jaren op dezelfde trom. Volgens vast procédé nemen drie Limburgse eredivisieclubs het in twee poules op tegen vijf buitenlandse ploegen. De organisatie zoekt jaarlijks naar deelnemers uit landen met een eigen handbalstijl. Een gastploeg komt in de regel het volgende jaar niet terug. De afwisseling zit in de presentatie van nieuwe teams; het bijprogramma is bijzaak.

De Korfbal Challenge (negentiende jaar) heeft jaren als proeftuin gediend voor spelregelproeven. Dit jaar zijn die er niet en hebben de organisatoren een nieuwsgierig makende vernieuwing aangebracht door niet meer zes (of acht) clubteams te inviteren, maar naast de Ahoy’-finalisten van vorig jaar de nationale teams van Engeland, Taiwan en België.

Het meest opmerkelijk is de terugkeer van de HBW, de gerenommeerde Basketbalweek in Haarlem die met 21 edities de langste traditie heeft, maar die niettemin voor het laatst in 2002 georganiseerd werd. Reanimatiepogingen in de drie tussenliggende jaren bleven zonder succes, maar dit jaar komt de HBW terug met een liefst negen dagen durend toernooi. Voor veel fans is daarmee een ankerpunt in de donkere dagen weer bereikbaar.

Wie de evenementen kent, moet vaststellen dat er weinig vernieuwt. Voor de vaste bezoekers zal dat niet uitmaken: tradities horen vertrouwd te zijn. Van binnenuit valt weinig vraag naar veranderingen te verwachten.

Als er al gevaar dreigt, komt dat van buiten. Inmiddels hebben meer sportbonden de tijd tussen kerstkrans en oliebol ontdekt. Schaatsers houden hun nationale kampioenschappen en voor de voetbalcompetitie zag de KNVB niet alleen in een kortere winterstop een oplossing voor het door de play-offs langere seizoen, maar ook mogelijkheden te profiteren van de stille dagen.

Zo dreigt er voor de gevestigde toernooien, die zich al jaren onbezorgd koesteren in de naweeën van de kerstwarmte, warempel concurrentie. Die zal aan de bezoekersaantallen niet af te lezen zijn – de meeste toernooien worden door een vaste kern volgers bezocht –, maar vorig jaar bleek al dat de media-aandacht er wel onder leed.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden