Ankara verbiedt lhbti-evenementen vanwege 'openbare veiligheid'

LHBTI-activisten zwaaien met regenboogvlaggen tijdens de gay pride in Istanboel in 2016, die wegens veiligheidsoverwegingen werd afgelast door de gouverneur van de Turkse stad. Beeld REUTERS
LHBTI-activisten zwaaien met regenboogvlaggen tijdens de gay pride in Istanboel in 2016, die wegens veiligheidsoverwegingen werd afgelast door de gouverneur van de Turkse stad.Beeld REUTERS

In de Turkse hoofdstad Ankara zijn alle evenementen van lhbti-activisten ‘voor onbepaalde tijd’ verboden. Met ingang van afgelopen zaterdag stelde de gouverneur van de provincie waarin Ankara ligt het verbod in. 

Het geldt voor films, theaters, paneldiscussies en tentoonstellingen over rechten voor lesbische, homoseksuele, biseksuele, transgender en intersekse personen.

Zondag kwam het kantoor van de gouverneur met een verklaring: het besluit is genomen met oog op de ‘openbare veiligheid’. Op sociale media merkten ze dat burgers aanstoot nemen aan activiteiten van de lhbti-beweging. De evenementen zouden ‘animositeit tussen verschillende groepen kunnen veroorzaken’. Het verbod moet ‘de gezondheid en moraliteit beschermen, en de rechten en vrijheden van anderen.’

 ‘Sommige groepen zouden geprovoceerd kunnen worden door lhbti-evenementen’, waarschuwde de gouverneur in de tekst, en ‘tot actie overgaan tegen bezoekers’.

Europa

Lhbti-activisten kunnen in Turkije vooralsnog redelijk ongestoord voor hun rechten opkomen. In tegenstelling tot in veel andere moslimlanden is homoseksualiteit er niet strafbaar. Er zijn talloze lhbti-organisaties, die legaal geregistreerd zijn bij de overheid. Wel hebben homo’s te maken met discriminatie en vijandigheid. 

In 2010 ondertekende de Turkse regering een aanbeveling van de Raad van Europa. Als lidstaat beloofde het land discriminatie op grond van seksuele oriëntatie of gender-identiteit te bestrijden, de mensenrechten van lhbti-personen te respecteren, en tolerantie jegens hen te bevorderen. 

Afgelopen woensdag verboden de autoriteiten al een gayfilmfestival in Ankara, uit vrees voor ongeregeldheden. Eerder dit jaar werd ook de Gay Pride in Istanbul afgelast door de gouverneur van Istanbul. Toen kon de veiligheid van deelnemers ook niet gegarandeerd worden. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden