Ankara pakt kritische krant keihard aan

Arrestatie | De Turkse regering haalt de teugels verder aan, en pakt zeker twaalf journalisten van de grootste oppositiekrant op.

PIETERNEL GRUPPEN en REDACTIE BUITENLAND

Zwaaiend met de krant Cumhuriyet boven hun hoofd verzamelden duizenden demonstranten zich gisterochtend bij het hoofdkantoor van een van de oudste dagbladen van Turkije. Lezers, maar ook politici van verschillende oppositiepartijen, protesteerden zo tegen de arrestatie van minstens twaalf medewerkers van het onafhankelijke dagblad. Onder anderen hoofdredacteur Murat Sabuncu en columnist Kadri Gürsel kregen gistermorgen bezoek van de politie.

De krant had eerder die dag op de voorpagina gekopt: 'Coup tegen de oppositie'. Daaronder een groot stuk over de arrestatie van duizenden ambtenaren en de sluiting van vijftien mediaorganisaties in het weekend. Volgens de regering gebeurde dat omdat ze banden zouden hebben met de beweging van prediker Gülen, die door Ankara verantwoordelijk wordt gehouden voor de mislukte coup in juli. Gülen ontkent iedere betrokkenheid.

Critici wijzen erop dat de regering de noodtoestand steeds meer gebruikt om niet alleen coupplegers, maar álle oppositie monddood te maken. Zo wordt de seculiere krant Cumhuriyet - in tegenstelling tot bijvoorbeeld de krant Zaman Today - niet geassocieerd met de Gülenbeweging. Op de reden van de arrestatie van de journalisten wilden de autoriteiten niet ingaan. Vicepremier Numan Kurtulmus zei alleen dat hun aanhouding te maken heeft met een onderzoek dat al in augustus begon.

De gearresteerde journalisten van Cumhuriyet zullen te maken krijgen met enkele decreten die de regering de afgelopen tijd heeft afgekondigd. Zo mogen zij de komende vijf dagen geen contact hebben met een advocaat. Ook is het nog de vraag of zij zelf hun advocaat mogen kiezen. Het laatste decreet dat afgelopen weekend bekend werd gemaakt, bepaalt bovendien dat gesprekken tussen advocaat en cliënt niet langer vertrouwelijk zijn.

Door de noodtoestand die in juli werd afgekondigd en die onlangs met drie maanden is verlengd, kan de regering per decreet regeren. Sindsdien zijn tientallen verordeningen afgekondigd. Sommige druisen regelrecht in tegen internationale verdragen, waarschuwen juristen. 'Ze hebben de weg gebaand voor een autoritair regime', twitterde Rechters voor Rechters, een Nederlandse stichting die zich inzet voor rechters in het buitenland. Human Rights Watch stelde eerder het regeren per decreet al aan de kaak. De Turkse veiligheidsdiensten krijgen door de noodverordeningen een 'blanco cheque' om mensen in hechtenis te martelen of op een andere manier slecht te behandelen, zo concludeerde de mensenrechtenorganisatie.

"We zien een nieuwe fase in de onderdrukking vanuit het hoofdkwartier van de AKP", reageerde leider Selahattin Demirtas van oppositiepartij HDP op de jongste arrestatiegolf. "En die is erop gericht dat er geen enkele oppositie meer overblijft." Politieke overwegingen, meer dan veiligheidsoverwegingen, lijken de motivatie achter de gebeurtenissen, deelt ook voorzitter Martin Schulz van het Europees Parlement op Twitter: "Opnieuw is er een grens overschreden".

undefined

doodstraF komt terug

Turkije wil de doodstraf weer invoeren. President Erdogan verklaarde zaterdag in een rede op de Turkse televisie dat de regering een wetsontwerp voorbereidt dat snel zal worden ingediend. Sinds de mislukte staatsgreep van 15 juli heeft Erdogan meermalen gezinspeeld op de doodstraf voor de coupplegers en hun handlangers. Het Turkse parlement schrapte de doodstraf in 2004 tijdens de voorbereidingen op de onderhandelingen met de Europese Unie over toetreding.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden