Ankara beducht voor Syrisch Koerdistan

Turken zien met lede ogen aan hoe PKK-vlag wordt gehesen in noorden van Syrië

De Koerden zouden de lachende derde willen zijn in Syrië, maar gunnen de Turken hen dat geluk? De stichting van een Koerdisch autonoom gebied in het noorden van Syrië is uit den boze voor Turkije. De spanning loopt op nu Koerden in Syrië en in Turkije hun kans ruiken.

De openlijke steun van de Turkse regering aan de Syrische rebellen heeft vooralsnog niet tot de val van het Syrische regime geleid. In plaats van een snelle zege van de rebellen, kreeg Turkije het vooruitzicht van een autonoom Koerdisch gebied in het noorden van Syrië. Sinds het Syrische leger eerder deze maand zijn troepen uit het noorden heeft teruggetrokken om elders de krachten te bundelen, kijken veel Turken met lede ogen toe hoe de Koerden aldaar overal hun vlaggen en de posters van de PKK-leider Abdullah Öcalan ophangen. 'We zullen niet toestaan dat in Syrië een Koerdische staat wordt gevormd', zei de Turkse premier Tayyip Erdogan gedecideerd eind vorige week in een televisie-interview. Deze klare taal is meer dan ooit nodig omdat de Turkse regering in eigen land de wind behoorlijk van voren krijgt. Veel Turken vinden dat hun bestuurders te vroeg een anti-Assad-houding aangenomen hebben waardoor het voor de Koerden in Syrië mogelijk wordt een eigen staat te stichten. De Turkse pers schreeuwt dat de regering had moeten zien aankomen dat een in het nauw gedreven Assad zich niet met de Koerdische minderheid bezig zal houden. Ze vrezen dat hij het gebied aan zijn lot overlaat.

Langs de hele Syrisch-Turkse grens wonen zowel in Turkije als in Syrië Koerden. Hoewel de Turkse premier absoluut geen Syrisch Koerdistan aan de andere kant van de grens zegt te zullen dulden, zegt de Koerdische partij BDP in Turkije voor hun 'gebroeders' in Syrie te zullen opkomen. 'Mocht de Turkse regering interveniëren in Syrisch Koerdistan, dan krijgt het te maken met twintig miljoen Koerden in Turkije', zo liet BDP-voorzitter Selahattin Demirtas gisteren weten.

Volgens deze voorman van de aan de PKK-gelieerde BDP heeft Turkije geen enkel recht om in te grijpen in Syrië: "De Koerden in Syrië hebben zonder bloedvergieten en zonder oorlogvoeren een revolutie verwezenlijkt. Nu dreigt Erdogan eigenlijk met militair ingrijpen in dat gebied. Dan wil ik weten op welk internationaal verdrag een Turkse interventie gaat berusten."

Ook de Koerdische burgemeester van de Turks-Koerdische stad Diyarbakir, Osman Baydemir, reageerde op de jongste ontwikkelingen door de nieuwe situatie in Syrië toe te juichen. Hij zei dat de Koerdische autonomie niet beperkt hoort te zijn tot in Irak en Syrië, maar uitgebreid moet worden met het Koerdische gebied in Turkije en in Iran.

Maar de meerderheid van de Turken wil niets weten van een Syrisch Koerdistan. Het wordt de Turkse regering kwalijk genomen dat er te lang is getreuzeld met militaire actie. De leider van de grootste oppositiepartij CHP, Kemal Kilicdaroglu, bracht zaterdag in deze roerige tijden een symbolisch bezoek aan het mausoleum van Atatürk en zei tijdens dat bezoek: "De regering liet zich leiden door dromen en is wakker geworden in een moeras. De opdeling van Syrië zal ook in ons land tot een grote chaos leiden."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden