Ankara bang voor heet Koerdisch nieuwjaar

ANKARA (Reuter) - De Turkse regering heeft 150 000 man extra troepen gestuurd naar het door Koerden bewoonde zuidoosten van Turkije. Zij moeten helpen bij de handhaving van de orde tijdens het nieuwjaarsfeest, Nowrouz, voor Koerden, Iraniers en andere bewoners van de regio, komende maandag.

Met de versterkingen wordt de Turkse militaire macht in het onrustige gebied verdubbeld. De extra troepen blijven tot na de gemeenteraadsverkiezingen volgende week vrijdag, die Koerdische guerrillastrijders willen saboteren met aanslagen op kandidaten. De PKK heeft de bevolking opgeroepen binnen te blijven op de dag van het nieuwjaarsfeest om niet betrokken te raken bij botsingen met veiligheidstroepen.

De spanningen onder de ruim tien miljoen Koerden in Oost-Turkije zijn deze week verder opgevoerd met de officiele aanklacht tegen zes Koerdische parlementariers wegens “landverraad en separatisme”. Hierop staat volgens de Turkse wet de doodstraf.

De parlementariers, vijf leden van de pro-Koerdische Democratische partij (DEP) en een onafhankelijk volksvertegenwoordiger, werden twee weken geleden al in hechtenis genomen, nadat hun politieke onschendbaarheid was opgeheven.

De DEP (13 zetels in het nationale parlement) had zich opgeworpen als bemiddelaar in het gewapend conflict tussen Koerdische separatisten en het leger. De regering van premier Ciller ziet de DEP echter als een verlengstuk van de verboden Koerdische Arbeiderspartij (PKK). Deze organisatie voert al tien jaar een onafhankelijkheidsstrijd waarbij 12 000 doden zijn gevallen, onder wie 3 200 burgers en meer dan 6 300 PKK-strijders.

Het Europese Parlement dat pleit voor erkenning van het recht op zelfbestuur van de Koerden, heeft Ankara opgeroepen de volksvertegenwoordigers direct vrij te laten. De Turkse regering heeft het verzoek echter woedend afgewezen.

De pro-Koerdische krant Ozgur Gundem suggereerde dat de PKK - net als voorgaande jaren - na het lentefeest op grote schaal aanvallen zal uitvoeren, nu de Turkse regering begin deze week een aanbod voor een wapenstilstand heeft afgewezen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden