Anis Amri reisde van Nijmegen via Amsterdam naar Brussel

VAN ONZE VERSLAGGEVER

Anis Amri, de Tunesiër die op 19 december vermoedelijk met een truck een aanslag pleegde in Berlijn, is op 21 december met de trein van Nijmegen naar Amsterdam CS gereisd. Daar is hij aan het einde van de middag op de trein naar Brussel gestapt.

Dat blijkt volgens het OM uit nader onderzoek van de politie naar Amri's reisroute door Nederland. De resultaten van het onderzoek zijn vooral gebaseerd op beelden van camera's op de stations van Nijmegen, Amsterdam CS en Brussel-Noord.

In navolging van de Nederlandse collega's maakte de Belgische federale justitie gisteren bekend dat Amri twee uur lang op het station Brussel-Noord moet zijn geweest. Ook daar is hij op beelden te zien. Hij liep onder meer met een papier in zijn hand door de stationshal. Hij moet rond 19.00 uur vanuit Amsterdam zijn aangekomen en tegen 21.00 uur weer zijn verdwenen. Voor het Nederlandse OM staat inmiddels wel vast welke route hij in Nederland is gevolgd.

Amri is na Brussel naar Lyon gegaan en kwam daar op 22 december 's middags met een bus aan op het station Lyon-Part-Dieu, waar hij een trein naar Italië nam. Hij stapte in het Franse Chambéry over en reisde met regionale treinen verder. Zo is hij op het Italiaanse grensstation van Bardonecchia gesignaleerd en ongeveer kwart over tien 's avonds liep hij door het station van Turijn. Kort voor 01.00 uur op vrijdag 23 december is hij op het station van Milaan gefilmd. Hij werd doodgeschoten in een voorstad, Sesto San Giovanni, toen agenten hem rond 03.30 uur naar zijn papieren vroegen en Amri het vuur opende.

Door via Amsterdam en Brussel te reizen omzeilde Amri een tocht door Zwitserland. Het land maakte gisteren bekend een strafrechtelijk onderzoek te beginnen in verband met de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn. De Zwitserse justitie baseert dat onderzoek op de verdenking dat er een criminele organisatie in Zwitserland bij de aanslag betrokken is geweest en dat het verbod op lidmaatschap van IS en Al-Qaida mogelijk is overtreden.

Afgelopen zomer wilde Amri naar Zwitserland reizen. Hij werd vlak bij de grens in het zuiden van Duitsland aangehouden omdat hij valse identiteitsbewijzen bij zich had. Die ervaring kan de reden zijn voor de boog die Amri rond Zwitserland maakte.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden