Anis A. uitgeschakeld, veel vragen nog onbeantwoord

Aanslag Berlijn Duitsland gaat achterhalen hoe de laatste dagen van verdachte Anis A. eruit hebben gezien en of hij hulp heeft gehad.

Dagenlang wist hij uit handen van de politie te blijven, maar gisteren werd Anis A. toch gepakt en doodgeschoten. Dat gebeurde om drie uur 's nachts, vlakbij een station in de Milanese voorstad Sesto San Giovanni. Toen twee agenten naar zijn papieren vroegen, zei de 24-jarige Tunesiër dat hij geen identiteitsbewijs had. Vervolgens trok hij een pistool uit zijn rugzak en begon te schieten. Bij het vuurgevecht dat volgde schoot een van de agenten, die nog in zijn proefperiode was, Anis A. dood. De andere agent raakte gewond.

Hoe de laatste dagen van Anis A. er precies uit hebben gezien, is lastig te achterhalen. Nadat hij maandagavond met een truck inreed op een kerstmarkt in Berlijn, waarbij twaalf mensen om het leven kwamen, wist hij te ontkomen. De politie arresteerde ondertussen een Pakistaanse vluchteling, die bij gebrek aan bewijs werd vrijgelaten. De 23-jarige Pakistaan was politiemensen opgevallen omdat hij haast had. Tegen de krant Die Welt vertelde Navid B. dat hij wilde gaan slapen en de metro wilde halen. "Ik stak rennend de straat over, omdat er auto's kwamen aanrijden." Pas na zo'n twintig uur werd duidelijk dat hij niets met de terreurdaad te maken had en werd hij vrijgelaten.

Even voor vier uur 's nachts, in de nacht na de aanslag, werd Anis A. nog op beeld vastgelegd door een bewakingscamera bij een moskee in de Berlijnse wijk Moabit. Met de hogesnelheidstrein is hij via het Franse Chembéry naar Italië gereisd. In Turijn stapte hij donderdagnacht rond 1:00 over op een regionale trein richting Milaan. Waarschijnlijk is hij daar op een metro gestapt naar de voorstad Sesto San Giovanni waar hij staande werd gehouden.

Het was in eerste instantie onduidelijk of dat gebeurde bij een routinecontrole of dat er bij de politie een tip was binnengekomen over de terreurverdachte. De politiechef van Milaan, Antonio de Lesu, ontkende dat laatste gisteren. "We hadden geen inlichtingen dat hij in Milaan kon zijn."

Kritiek dat Italië de terreurdreiging onderschat zou hebben, werd door premier Gentiloni gepareerd. "Wat in Milaan is gebeurd, laat het belang zien van de toegenomen controles door heel Italië." Duitsland en Italië gaan samen de hele route proberen te reconstrueren die Anis A. heeft afgelegd vanaf de Berlijnse kerstmarkt, kondigde de Duitse aanklager Peter Frank aan. Ze gaan ook onderzoeken of het pistool dat Anis A. in Milaan trok hetzelfde is als waarmee hij in Berlijn de Poolse chauffeur van de door hem gekaapte truck doodschoot.

Maar het onderzoek zal breder zijn. Want Anis A. mag zijn uitgeschakeld, veel vragen blijven nog onbeantwoord. Of hij helemaal op eigen houtje handelde bijvoorbeeld, of dat hij handlangers had bij het beramen van de aanslag.

En of hij onderweg hulp heeft gehad van zijn contacten in Duitsland en Italië. In dat laatste land woonde hij vier jaar, waarvan hij de meeste tijd achter de tralies doorbracht.

Gisteren dook een video op waar Anis A. zijn trouw aan terreurbeweging Islamitische Staat en diens leider Abu Bakr al-Baghdadi zwoor. In de video noemt hij Berlijn niet - onduidelijk is dan ook wanneer hij de videoboodschap heeft opgenomen. IS claimde eerder deze week de aanslag, en bevestigde gisteren via zijn eigen media ook dat Anis A. dood was. Dat het inderdaad om de Tunesiër ging, bleek ook uit zijn vingerafdrukken.

Vandaag 8-9

Europese antiterreurmaatregelen

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden