Animo onder zorgpersoneel voor protestmanifestatie erg groot

Van onze verslaggevers DEN HAAG - Het personeel in een honderdtal zorginstellingen, met name ziekenhuizen, draait donderdag zondagsdiensten. Dat betekent dat er die dag, met uitzondering van spoedgevallen, geen patiënten worden opgenomen, dat er minder personeel aanwezig is en er dus langere wachttijden zullen ontstaan.

Tenminste 7 500 werknemers in de zorgsector hebben gehoor gegeven aan de oproep van de vakbonden om donderdag naar Den Haag te komen voor een protestmanifestatie tegen het uitblijven van een nieuwe cao. Volgens de bonden zijn al 150 bussen volgeboekt.

Woordvoerder D. de Geus van CFO/SBG - met Abva-Kabo, FHZ en NU'91 initiatiefnemers van de acties - noemt het onvermijdelijk dat het publiek iets van de acties zal merken. “Met carnavaleske acties en het oplaten van ballonnen bereik je niets meer. Als we nu niet opkomen voor een kwalitatief betere zorgsector wordt het in de toekomst alleen maar slechter, óók voor bewoners en patiënten.” De protestbijeenkomst donderdag is volgens De Geus het startsein voor hardere acties.

De onderhandelingen voor de cao's in de zorgsector zijn afgebroken, omdat de werkgevers zeggen dat ze te weinig geld van het kabinet krijgen om behoorlijk met de vakbonden te gaan onderhandelen over een loonsverhoging. Het kabinet bestrijdt die visie, maar heeft vorige week wel een extra financiële toezegging gedaan. Vorige week bood het kabinet naast de eerder beschikbaar gestelde 900 miljoen per jaar nog eens tweehonderd miljoen gulden, op voorwaarde dat werkgevers en werknemers in de zorg tot een tweejarige cao komen.

'Lapwerk' noemt De Geus die toezegging. De bonden eisen in totaal 4,5 procent loonsverhoging en vermindering van de werkdruk door het aantrekken van extra personeel.

De ziekenhuisdirecties besluiten deze week of de toezegging door het kabinet voldoende is om de onderhandelingen voor de cao in het ziekenhuiswezen, veruit de grootste zorgsector met 370 000 werknemers, te heropenen. De onderhandelingen voor de cao-Verslavingszorg, die voor 2 000 mensen geldt, zijn gisteren afgebroken. In de sector verzorgingshuizen (85 000 werknemers) loopt morgenmiddag om 12 uur een ultimatum aan de werkgevers af.

PvdA-fractievoorzitter Wallage vindt dat verpleegkundigen die voor een nieuwe cao actie voeren hun beklag moeten doen bij de VVD en het CDA. De PvdA trekt in vergelijking met de liberalen en christen-democraten heel wat meer geld uit voor gezondheidszorg, aldus Wallage gisteren in Breda, waar een aantal verpleegkundigen een verkiezingsbijeenkomst van de sociaal-democraten verstoorde.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden