’Animal cops zie je in tv-serie’

den haag – - Het hoofd van een pasgeboren Engelse Buldog is zo groot dat het niet door het geboortekanaal van de moederhond past. Alle Engelse Buldogjes komen daarom met een keizersnede ter wereld. De Cavalier King Charles Spaniëls hebben daarentegen zo’n kleine schedel, dat de hersenen er niet meer in passen. Ze zijn te ver doorgefokt op uiterlijke kenmerken, en dat baart onder meer het CDA zorgen.

Ingrid Weel

De vijfhonderd man sterke ’animal cops’ die dit kabinet gaat aanstellen om dierenmishandeling te bestrijden, zullen daar weinig aan kunnen veranderen. Een term die de PVV, initiatiefnemer van deze dierenpolitie, overigens niet meer wil horen. „Animal cops zijn vrijwilligers die je in een Amerikaanse tv-serie ziet. Wij krijgen gewoon staatspolitie die dierenmisbruik gaat aanpakken”, zei PVV-Kamerlid Dion Graus gisteren in een Kamerdebat over dierenwelzijn.

Staatssecretaris Bleker beloofde dat er voorschriften komen die het fokken op extreme uiterlijke kenmerken bij rashonden moeten beperken. De wens van de SP om vaste hindernissen bij de military, een sport waarbij paarden op een natuurlijk terrein obstakels moeten nemen, te verbieden, werd niet gehonoreerd. Bleker: „Er worden nauwelijks nog vaste hindernissen gebruikt. Ik vraag me daarom af of een verbod op vaste hindernissen nog iets toevoegt.”

Een speciaal etiket voor jassen met bontkragen, op verzoek van de PvdA, wil de staatssecretaris realiseren op Europees niveau. En wat die dierenpolitie nou moet gaan doen? Bleker kondigde aan er later nog met minister Ivo Opstelten (veiligheid en justitie) over te gaan praten. „Het gaat er in ieder geval om dat ernstige verwaarlozing van dieren wordt tegengegaan en dat we de pakkans vergroten.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden