Anil Ramdas: eerst de sofa, dan de pijnbank

Als hij lava spuwt, voel je de verzengende hitte in je gezicht. In september schreef hij een omstreden internet-column: 'PVV-stemmers zijn white trash, Tokkies, families Flodder met achterlijke ideeën en onbeschofte omgangsvormen. Boers, onbehouwen, ruw, plat, vulgair, ordinair en ongemanierd. Primitieve, rancuneuze, rechtse en extreemrechtse types zonder moraal, principes of idealen."

De oud-directeur van cultureel centrum De Balie, Anil Ramdas, is nu het gezicht van 'Z.O.Z.', een talkshow van de VPRO over de multiculturele samenleving. Ofschoon het programma is weggedrukt op de zaterdagmiddag moet u beslist eens kijken. Wat we zien is een Surinaams-Nederlandse presentator die van buiten de kalmte zelf lijkt, maar bij iedere vraag of interruptie het vermoeden oproept dat in hem een vulkaan borrelt.

Dit weekeinde ging het over het bedroevende niveau van het vmbo. Het begon rustig met vmbo-'uitvindster' Ankie Verlaan. "Het VMBO was bedoeld als emancipatoir vehikel voor arbeiderskindjes, is het niet?", smeerde Ramdas wat stroop. "Jazeker", beaamde Verlaan, "en tevens om allerlei soorten leren in een groter geheel onder te brengen."

Vervolgens serveerde hij ene Mustafa Okcuoglu, die met veel omhaal van woorden wilde uitleggen wat hij als vmbo-zorgcoördinator doet, af met een dodelijk: "U bent dus gewoon probleemoplosser." Waarna filmpjes volgden van docenten, die smachtend terug verlangden naar de ambachtsschool. "Is het vmbo mislukt?", draaide Ramdas de duimschroeven aan. "Moeilijk te zeggen", hakkelde Verlaan. "Moet de ambachtsschool terugkomen?", dramde hij door. Verlaan: "Nou eh, nee... Wat we wel kunnen vaststellen is..." Ramdas: "Dat we een land hebben met één miljoen ongecorrigeerde jongeren en 50.000 vmbo-analfabeten." Einde uitzending.

Zijn interviews beginnen op de sofa en eindigen op de pijnbank. Vorige week minister Leers van immigatie en asiel. Ramdas stelde de fundamentele vraag die te weinig aan CDA'ers wordt voorgelegd: wat betekent naastenliefde? "Ik kijk niet neer op vreemdelingen. Ik let op hun kwaliteiten", antwoordde Leers zuinigjes. Ramdas, vilein: "Het CDA lijkt toch niet echt een kosmopolitische partij." Leers: "We zijn nu aan het herbronnen en daarna gloort er weer een grote toekomst." Ramdas: "U heeft Wilders eerst een haatzaaier genoemd en nu een plezierige, betrouwbare vent. Wie is er veranderd?" Leers: "Ik heb hem beter leren kennen." Ramdas: "Is hij opgehouden met haatzaaien?" Leers: "Ik hoor hem niet meer zo'n groot onderscheid maken tussen groepen mensen." Ramdas: "Hij had het pas nog over islamitisch stemvee." Leers: "Daar distantieer ik me van." Ramdas: "Dus toch haatzaaien?" Leers: "Wilders spreekt in turbotaal." Ramdas: "Dat maakt het toch niet minder vergeeflijk?" Leers: "Klopt, maar ik heb met hem alleen maar te maken als gedoogpartner." Ramdas: "Vrij Nederland heeft u een burgemeester in oorlogstijd genoemd." Leers: "Ik ga niet aan de zijkant staan roepen, maar maak vuile handen om de samenleving verder te brengen, bijvoorbeeld door het onderbuikgevoel over immigratie weg te nemen."

De Vesuvius was uitgebarsten. Het lava walmde Leers in het aangezicht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden