Angus Deaton wint Nobelprijs voor de Economie

null Beeld The Royal Swedish Academy of Sciences
Beeld The Royal Swedish Academy of Sciences

De Nobelprijs voor de Economie gaat dit jaar naar de Schotse micro-econoom Angus Deaton. Hij krijgt de prijs voor zijn onderzoek naar consumptiegedrag, armoede en welzijn. Dat heeft de Koninklijke Zweedse academie voor Wetenschappen vandaag bekendgemaakt.

Redactie

Volgens het Nobelcomité is Deaton, die een Brits en Amerikaans paspoort heeft, expert in het beschrijven van de link tussen consumptie en inkomen en hoe veranderingen daarin rijke en arme mensen beïnvloeden. Het comité roemt hem voor onderzoek naar drie vragen: Hoe verdelen kopers hun geld tussen verschillende goederen? Hoeveel geld wordt er in een samenleving uitgegeven of gespaard? Hoe analyseren we het best welzijn en armoede?

Deaton onderzoekt bijvoorbeeld hoe (koop)gedrag verandert als een regering de belasting op voedsel verhoogt. "Door individuele keuzes te verbinden met een groter economisch beleid, heeft zijn onderzoek zowel de micro- als de macro-economie blijvend veranderd", aldus het comité. "Zijn werk is van ongekend belang voor menselijk welzijn, zeker in ontwikkelingslanden."

Deaton, 69 jaar oud, is verbonden aan Princeton University in Amerika en heeft verschillende boeken op zijn naam. Zijn laatste werk kwam twee jaar geleden uit. 'The Great Escape: health, wealth en the origins of inequality' werd goed ontvangen.

In een reactie zei Deaton maandag zeer vereerd te zijn met zijn prijs. Wel was hij nog een beetje slaperig, grapte hij door de telefoon tijdens de bekendmaking. In Princeton was het op dat moment 07.30 uur.

Deaton zei in een serieuze noot dat er in de wereld 'zeer grote gezondheidsproblemen' zijn, ook al daalt het aantal mensen dat in extreme armoede leeft. "Ik wil niet alleen maar optimistisch zijn. Voor vele mensen ziet het er nog steeds heel slecht uit."

'Ter herinnering aan Alfred Nobel'
De Nobelprijs voor de Economie is de enige van de zes die niet in het testament van Alfred Nobel was opgenomen. Pas in 1968 besloot de Zweedse centrale bank de prijs uit te reiken, 'ter herinnering aan Nobel'. Desondanks is de uitreiking precies hetzelfde als bij de uitreikingen voor de scheikunde en natuurkunde: aangekondigd door dezelfde Zweedse academie en met hetzelfde prijzengeld. De winnaar krijgt zo'n 900.000 euro.

Vorig jaar ging de Nobelprijs naar de 61-jarige Fransman Jean Tirole, die als hoogleraar economie op zijn kamertje in Toulouse jarenlang onderzoek deed naar de macht van grote bedrijven op de markt en de vraag beantwoordde hoe overheden daardoor ontstane monopolies kon aanpakken. De eerste winnaar was een Nederlander: econoom Jan Tinbergen ging in 1969 met de prijs aan de haal.

Niet iedereen is van mening dat er een Nobelprijs voor de Economie zou moeten zijn. Op social media kreeg een opiniestuk van Joris Luyendijk vandaag in de Guardian veel aandacht. Hij pleit voor een Nobelprijs in een sociale wetenschap, waar de economie dan binnen zou moeten passen. Economen zijn namelijk niet alleen bezig met vaststaande feiten, maar met theorieën over economie. "Het probleem is niet dat er een prijs is voor de economie, maar dat er geen is voor psychologie, sociologie en antropologie."

Alle Nobelprijzen verdeeld
Met de uitreiking van deze Nobelprijs zijn alle prijzen van dit jaar vergeven. De belangrijkste, die voor de vrede, ging naar vier organisaties in Tunesië, die verkiezingen in het land mogelijk maakten via een klassieke truc: "de deur werd op slot gedraaid en de antagonisten mochten pas weg wanneer er twee handtekeningen waren gezet."

Angus Deaton. Beeld epa
Angus Deaton.Beeld epa
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden