Angsten

Iemand opperde dat ik mijn hoofddoek af zou doen, en in zou wisselen voor een vlot zomerjurkje. Samen met hem, een niet-moslim, zou ik dan door de Rotterdamse variant op Osdorp wandelen om te zien hoe ongelovigen daar worden behandeld. Een ander nam de moeite om een analyse van mijn gemoedstoestand te mailen. Voor een moslima als ik moest het toch moeilijk zijn dat een coryfee van een links tijdschrift als Vrij Nederland zegt wat hij zegt. Waar niks tegen in valt te brengen, want inderdaad, alle moslims zijn links en voelen zich dientengevolge persoonlijk aangetast in hun linksisme als een links persoon iets zegt dat blijkbaar niet links wordt gevonden door iemand die zelf niet links is. Een wereldbeeld om toch een beetje jaloers op te zijn.

Reden voor deze mails is mijn column van afgelopen maandag. Ik reageerde daarin wat cynisch op een interview uit NRC Handelsblad, waarin radiopresentator en politiek journalist voor Vrij Nederland Max van Weezel zei dat hij fietstochtjes maakt naar de Amsterdamse wijken Osdorp en Slotervaart. Hij kijkt dan naar de lengte van de baarden, en of er nog vrouwen met make-up rondlopen. Een tsunami aan reacties volgde op mijn column.

Een daarvan kwam van Van Weezel zelf. Op de site van VN schreef hij aan mij dat mijn column de oorzaak is dat hij nu bij een groot deel van islamitisch Amsterdam bekendstaat als een xenofoob en rabiate moslimhater. Blijkbaar hebben Nederlandse moslims na de affaire Perdiep Ramesar het vertrouwen in deze krant weer massaal teruggevonden. Dat terzijde.

Dat iemand die zijn angsten uitspreekt over IS meteen wordt uitgemaakt voor moslimhater, is belachelijk en verpest bij voorbaat alle kans op een normaal debat.

Van Weezel eindigt zijn brief met een vraag. Is er nog toekomst voor hem als Jood in Amsterdam, als je ziet met hoeveel gemak sommigen in de moslimgemeenschap Joden, zionisten en Israël over een kam scheren?

Het Verwey-Jonker Instituut en de Anne Frank Stichting publiceerden april dit jaar een onderzoek naar antisemitisme onder jongeren in Nederland. De resultaten waren - helaas - niet verrassend. 12 procent van de islamitische jongeren denkt 'niet zo positief' over Joden in Nederland. Uit hetzelfde onderzoek bleek dat christelijke en niet-gelovige jongeren veel vaker niet positief denken over Antillianen, Surinamers, Marokkanen en Turken en in het algemeen moslims dan islamitische jongeren over Joden. Zo staat 40 procent van de autochtone jongeren in Nederland 'niet zo positief' tegenover Marokkanen.

Ik begrijp de angst van Van Weezel wel, hoewel ik wil benadrukken dat ik hem niet dagelijks voel. Ik heb geen pasklaar antwoord op hoe je antisemitisme, of eigenlijk alle angst voor minderheden, uitbant. Opvoeding en educatie lijken mij het meest voor de hand liggend, maar die termen klinken steeds meer als een cliché, omdat ze altijd voor ieder probleem worden aangedragen als oplossing. Een ding lijkt me zeker: haat tover je in ieder geval niet zomaar weg, door zelf te verdwijnen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden