Angst windt juist op

Een griezelfilm vooraf verhevigt de erectie; een scène uit 'The serpent and the rainbow'.

Angst werkt het falen van erecties in de hand, denken veel therapeuten. Maar in het artsenblad Medisch Contact betogen medisch psychologen vandaag dat het andersom is: angst verstérkt de erectie.

Mannen met biologisch onverklaarbare erectiestoornissen geven vaak aan dat ze vóór en tijdens een poging tot seksueel contact bang zijn. Het ligt dus voor de hand te denken dat hun klachten door angst worden veroorzaakt. Maar volgens twee medisch psychologen uit het Academisch Ziekenhuis in Maastricht is die redenering te kort door de bocht. Zij doken in de wetenschappelijke literatuur en vonden vrijwel uitsluitend bewijzen voor het tegendeel: angst zou erecties juist verhevigen.

Het overtuigendste bewijs hiervoor zien de psychologen in een onderzoek uit het Journal of Abnormal Psychology (1983), waarbij gezonde mannen naar een erotische film keken. Sommige mannen kregen vooraf te horen dat ze tijdens de film 60 procent kans hadden op een 'onprettige elektrische schok'. Een kleine groep deelnemers werd bovendien verteld dat de kans op zo'n schok zou stijgen als de kwaliteit van hun erectie onder het gemiddelde bleef.

Verrassend genoeg bleken de deelnemers die een schok verwachtten, een betere genitale doorbloeding te hebben dan proefpersonen die zich in alle rust aan het liefdesspel konden vergapen. Het sterkst was de doorbloeding -en dus de erectie- bij degenen die niet onder het gemiddelde mochten scoren. Volgens de Maastrichtenaren bevestigt deze proef resultaten uit eerder onderzoek; daaruit was gebleken dat pornofilms krachtigere erecties opriepen als mannen vooraf een griezelfilm hadden bekeken.

Maar als angst de erectie inderdaad versterkt, hoe is het dan mogelijk dat de huidige therapie, die vooral gericht is op angstreductie, zo goed werkt? Bij deze therapie mogen mannen tijdelijk geen gemeenschap hebben, alleen streelcontact. Twee derde van de patiënten groeit zo over het probleem heen.

De Maastrichtenaren verklaren dit succes door te stellen dat de anti-angsttherapie niet zozeer werkt doordat de angst vermindert, maar doordat de aandacht van de klacht wordt afgeleid. In de praktijk doet dat er echter niet toe, erkennen de psychologen. Hun advies aan collega's: hou alles maar bij het oude en beschouw onze bijdrage louter als theoretische omlijsting.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden