Lamyae Aharouay

Angst voor terrorisme is niet alleen weggelegd voor de niet-moslim

'Van Weezel (foto) durft zijn angst hardop te beschrijven, waar veel anderen dat niet doen.' Beeld anp
'Van Weezel (foto) durft zijn angst hardop te beschrijven, waar veel anderen dat niet doen.'Beeld anp

Max van Weezel, politiek journalist bij Vrij Nederland en radiopresentator, voelt zich persoonlijk bedreigd door IS. Hij liet afgelopen zaterdag door NRC Handelsblad optekenen dat hij wel eens door de Amsterdamse wijken Osdorp en Slotervaart fietst om te kijken hoe erg het er is. Wat hij precies bedoelt met 'erg' maakt het interview niet echt duidelijk, maar de context gaat over islamitisch extremisme.

Nu is 'erg' een nogal relatief begrip, hoe meet je bijvoorbeeld hoe erg erg is? Daar heeft Van Weezel iets op bedacht: een checklist. Hij bekijkt tijdens zijn fietstocht of de baarden van de mannen langer worden, en of er nog vrouwen met make-up rondlopen.

Daarna fietst hij weer naar zijn huis in een buurt waar de make-uploze vrouw en de man met de groeiende baard, naar ik geloof, zeer zeldzaam zijn. Over zijn gemoedstoetstand op de terugweg zegt hij zelf dat hij meestal half gerustgesteld is. De reden is een observatie die hij in de wijken maakt: 'Een boerka, maar mét iPhone6'.

Hij hanteert dus zeer bedenkelijke graadmeters.

Illusie
Ik heb hem overigens zelf ook een paar keer mogen spreken. Zou hij toen ook hebben gekeken naar de hoeveelheid make-up op mijn gezicht? Zou hij hebben bijgehouden of mijn hoofddoek steeds groter werd?

Op zoek gaan naar de illusie van veiligheid op de fiets, daar kunnen we cynisch over doen, maar eigenlijk is het dapper. We moeten het gevaar van een fiets niet onderschatten. Voordat je het weet, kijk je te lang naar zo'n vrouw in boerka en gooit haar man een zelf in elkaar geknutselde bom je kant op. Die verbergen ze hoogstwaarschijnlijk in hun baard of onder hun djellaba. Waarom zou een man anders een jurk dragen, nietwaar?

Newsflash: vrouwen in boerka, maar ook in hoofddoek kan ik u verzekeren, en mannen met baard zijn in veel gevallen net zo bang voor IS als vrouwen en mannen zónder.

Wantrouwen
Het is geen geheim dat de meeste slachtoffers van IS onder moslims vallen. Van Weezel gaat daar volledig aan voorbij, en dat is ernstig. De angst voor het terrorisme is niet alleen weggelegd voor de niet-moslim. Wantrouwen op basis van uiterlijk is net zo oud als het gevoel zelf. Angst zaait verdeling, gedeelde angst een - wellicht wat bedenkelijke vorm van - verbinding. Dat laatste is kostbaar.

Het is niet alleen een illusie, maar gevaarlijk bovendien om op basis van uiterlijk te stellen hoe erg het is gesteld met het islamitisch terrorisme. We leren kinderen op jonge leeftijd om anderen niet te beoordelen op basis van uiterlijk, die stelregel vervalt niet zodra je volwassen wordt.

Van Weezel durft zijn angst hardop te beschrijven, waar veel anderen dat niet doen. Aan de blikken die ik zelf soms krijg toegeworpen, weet ik dat zijn gevoel echt wel breder gedragen wordt.

Afgelopen jaar vielen er in Nederland 570 fietsdoden (CBS en Rijkswaterstaat). Er vielen nul doden als gevolg van islamitisch terrorisme. Denk daar maar eens over na op de fiets.

Rob Schouten en Sylvain Ephimenco worden tot en met 22 augustus vervangen door Lamyae Aharouay, Maartje Wortel en Jamal Ouariachi.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden