Angst om bruinrot bij aardappels

LEEUWARDEN - Aan de takjes hangen paarse bloemetjes met daarin twee felgele meeldraden. Bitterzoet groeit in de meeste gevallen aan de waterkant en is de veroorzaker van veel kwaad.

CHRISTEL PIEPER

De wortels van deze plant geven de bacterie door die als de veroorzaker van de gewraakte aardappelziekte bruinrot wordt beschouwd. Komende maand wordt er door de pootaardappeltelers geoogst en ondertussen is er door de Plantenziektenkundige Dienst al op negen plaatsen in Noord-Holland, Groningen, Drente en Friesland, besmetting van het oppervlaktewater geconstateerd. En aangezien de boeren vanwege de droogte juist met dit water het land hebben beregend, ziet het er voor de oogst van dit jaar niet goed uit.

Vorig jaar werd op 94 bedrijven voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis bruinrot geconstateerd, met desastreuze gevolgen. De gehele oogst ging verloren en vijf jaar lang mag op het land waar de partij vandaan komt geen pootaardappel worden geteeld.

Vandaar dat dit jaar al vroeg in het voorjaar het oppervlaktewater werd gecontroleerd. Inmiddels hebben twee gebieden in Groningen en Friesland een beregeningsverbod gekregen. “Hierdoor hebben we zeker tien procent minder opbrengst. Aardappelen groeien minder goed door omdat de grond erg droog is”, zegt pootaardappelteler S. de Vries uit Sint Annaparochie.

De Fries-Flevolandse Land- en Tuinbouworganisatie (FLTO) is geschrokken omdat de verspreiding van de bacterie al zover is doorgedrongen. De organisatie wil in samenwerking met de provincie en de waterschappen de plant uitroeien. “Snel handelen is echt nodig. We willen niet meer zo'n situatie hebben als vorig jaar”, zegt J. Panman, voorzitter van de FLTO.

Maar bij Waterschap 'Tusken Waed en Ie' ziet men weinig kans op succes. Bitterzoet komt veel voor, ook in natuurgebieden. Maaien is geen oplossing, want de plant moet met wortel worden uitgeroeid. “Het volledig uitroeien van deze plant is onmogelijk. Maar praten kan altijd”, meent woordvoerder R. van de Weg.

De boeren zien ondertussen de oogstperiode met angst en beven tegemoet. Van elke 25 ton aardappelen wordt een monster genomen. Als er bij een bedrijf één besmette partij gevonden wordt, is vrijwel de hele oogst verloren. Alleen niet-besmette pootaardappelen mogen voor de consumptie verkocht worden. De FLTO vindt dat niet het hele bedrijf de dupe hoeft te worden, en wil dat alleen de besmette partij wordt vernietigd. M. Steeghs van de P.D. veegt dit voorstel meteen van tafel. “De kans op besmetting zou dan veel te groot zijn. Door de beregening in het voorjaar ben ik wel bang dat we, ondanks de maatregelen van vorig jaar, de ziekte nog niet uitgeroeid hebben.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden