Angst kost Be Quick '28 punten

ZWOLLE - Acht kampioenschappen hebben ACV tot een vaste waarde in het zaterdagvoetbal gemaakt. Die status is goed voor een respectvolle benadering. Be Quick '28 ging daarin zaterdag te ver. Het resultaat was navenant: 5-2 voor ACV.

LOEK LAURMAN

Het goede voorbeeld dat SC Genemuiden (2-0 winst in Assen) en DOSK (2-2 in Kampen) recentelijk hadden gegeven door domweg lak te hebben aan reputaties, was kennelijk niet aan de Zwollenaren besteed.

Toch was de overwinning van ACV zaterdag gedurende korte tijd minder vanzelfsprekend dan de cijfers doen vermoeden. Na een kansloze eerste helft, waarin ACV soepel naar een 2-0 voorsprong was geslopen, bepaalde Be Quick '28 na de pauze gedurende een kwartier het verloop van de wedstrijd. De verder onopvallende Arnie Pot produceerde zo rond de 64ste minuut met een geweldig schot een onverwacht doelpunt dat de rust bij ACV tijdelijk verstoorde. Nauwelijks een minuut na die toevalstreffer kopte Ron van Marle bij de eerste paal de gelijkmaker binnen en dezelfde speler had daarna zelfs uitzicht op meer. Maar toen bij de Zwollenaren de twijfel weer sterker werd dan de overtuiging, kreeg ACV gelegenheid de wedstrijd andermaal langs eigen lijnen te laten verlopen.

Voor Be Quick werd de nederlaag zodoende het loon van de angst, waar het al spelend om vroeg. Tegenover de twee aanvallers van ACV opereerde de Zwollenaren met een verdedigingslinie van vier spelers. Vrije verdediger Gert Peter de Gunst was lange tijd niet meer dan een ordinaire ausputzer en rechtervleugelverdediger Edwin van Nijen bleef te veel hangen om de hem toebedeelde rol op het middenveld te kunnen spelen. Geen wonder dat ACV op dat gedeelte van het veld met tikkers als Johan Pitstra en Peter Brinks de dienst uitmaakte en daar de basis kon leggen voor een ogenschijnlijk veilige voorsprong.

De dreigende nederlaag maakte Ton Heimerikx na de pauze vrijmoediger. Aanvoerder De Gunst speelde veelvuldig op het middenveld, waardoor Ron van Marle de diepte kon zoeken. Edwin van Nijen werd centrumverdediger en voor de positie aan de rechterkant stuurde de Zwolse trainer de zeer aanvallende ingestelde Sander Siebeling het veld in. En toen toeval en tactiek elkaar troffen, was Be Quick in de wedstrijd. Voor even, want met de gelijke stand op het bord kwam ook de behoudzucht van voor de rust weer boven. ACV maakte vervolgens bekwaam definitief een einde aan de nog ongeslagen status van de Zwolse debutant.

Intussen ligt ACV zelf op de weg naar het negende kampioenschap aardig op schema. De titel van de eerste periode, die komende zaterdag in de thuiswedstrijd tegen Elburger SC behaald kan worden, geldt voor Ron Jans slechts als één van de doelstellingen voor dit seizoen. Tevreden is de ACV-trainer nog niet. Zo kon hij nog geen wedstrijd over een volledige selectie beschikken. Door blessures gehinderd volgden Bert Meertens en Mark van Vugt in Zwolle de wedstrijd vooral vanaf de bank. Daardoor zijn er te vaak momenten waarop Ron Jans moet beamen dat de club uit Assen, die met aanvallend voetbal een naam heeft opgebouwd, dit jaar vooral scoort uit goed geplaatste counters. Het eerste en vierde doelpunt van zaterdag mogen in die categorie gerangschikt worden. Het excuus is plausibel. Bij afwezigheid van Bert Meertens ontbreekt een diepe spits die de bal kan vasthouden, waardoor de verdediging niet tijdig kan aansluiten. Een meevaller was het optreden van Rindert Warnink. Verdedigend hield de jonge Fries de agressieve Michel Westerbeek uit de wedstrijd. Aanvallend gaf hij de assist voor het tweede doelpunt, de vijfde treffer maakte hij zelf.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden