Angry young man wekt woede moslims

Bundel van Deense dichter (18) is aanklacht tegen zijn ouders en tegen schijnheiligheid onder islamieten

KOPENHAGEN - Achttien jaar is Yahya Hassan pas. De dichter raakte in een klap bekend in Denemarken. Dat gebeurt niet zo vaak met dichters. En helemaal niet met iemand wiens debuutbundel pas enkele weken in de winkels ligt. In een eerste oplage van slechts achthonderd exemplaren. Vandaag, een aantal interviews later, heeft Hassan 37.000 boeken verkocht en trekt hij volle zalen bij zijn voorlees- en signeersessies. Omringd door veiligheidsmensen en agenten in burger. Want de autobiografische dichtbundel van Hassan is een aanklacht tegen zijn ouders, tegen wat hij betitelt als de schijnheiligheid van veel moslims en tegen de cultuur waarin hij opgroeide.

Dat dit resulteerde in een reeks doodsbedreigingen, verbaast Hassan niet. Maandagavond werd hij zelfs aangevallen op het centraal station in Kopenhagen, door een 24-jarige allochtoon. De dader kon snel worden overmeesterd, maar het incident tekent de weerstand die de dichter oproept.

Onomwonden beschrijft hij in zijn gedichten hoe zijn vader hem mishandelt en zijn moeder haar hoofd afwendt. Hoe hij als dertienjarige criminele dingen doet, in instellingen belandt en wegloopt. Hij beschrijft de ooms en neven die uit de Koran citeren, maar stiekem naar porno kijken, alcohol drinken en de sociale dienst oplichten.

"Het is zo hypocriet: doen alsof je een vrome moslim bent, elke dag naar de moskee gaan, maar ondertussen frauderen. Als iemand arbeidsongeschikt wordt verklaard, wordt dat zelfs gevierd", vertelde Hassan in een interview.

Zijn boek was nog niet door het grote publiek opgemerkt, maar zijn uitlatingen in de media leidden tot grote opschudding in Denemarken, waar sinds de cartoonaffaire acht jaar geleden niet meer zo geëmotioneerd is gediscussieerd over de islam. Hassan is verguisd en gevierd en door zowel het linkse als rechtse politieke kamp ingelijfd.

"Ik ben kwaad op mijn ouders en hun generatie. Zij hebben de problemen gecreëerd waarin ik en vele anderen zijn terecht gekomen. Zij hebben ons ermee geïndoctrineerd dat alles wat niet op henzelf lijkt, bestreden moet worden. Daarom loopt er nu een hele generatie van kutbuitenlandertjes rond die de maatschappij waarin ze leven niet erkennen", zei hij op tv.

"Iedereen verkoopt hasj, iedereen steelt, iedereen heelt. En om te zeggen dat er een paar zijn die het voor iedereen verpesten, is absurd. Het is precies omgekeerd."

Terwijl zijn uitlatingen controverse veroorzaken, zijn de Deense recensenten unaniem in hun oordeel over het werk van Hassan, dat zij 'literair vernieuwend', 'heftig' en 'grappig' noemen door zijn manier van spelen met taal.

De ommekeer in het leven van deze 'angry young man' kwam nadat hij in een instelling was geplaatst waar een van zijn pedagogen opmerkte dat hij een talent voor schrijven had en hem een paar boeken gaf. Sindsdien is hij niet meer gestopt met lezen. Een paar maanden geleden werd hij toegelaten op de gerenommeerde Schrijversschool in Kopenhagen. Eerder deze maand ontving Yahya Hassan de Deense Debutantenprijs. De vertaalrechten voor de dichtbundel zijn al verkocht aan Zweden en Noorwegen. Een Engelse vertaling is onderweg.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden