Movies that MatterLamentations of Judas

Angolese ex-soldaten blikken terug op een ideologische oorlog: dader of slachtoffer?

In de afzonderlijke interviews met de mannen komt een oude paradox naar voren: dat soldaten tegelijk dader en slachtoffer kunnen zijn. Beeld
In de afzonderlijke interviews met de mannen komt een oude paradox naar voren: dat soldaten tegelijk dader en slachtoffer kunnen zijn.

Toen in Angola na de onafhankelijkheid in 1975 een communistisch bewind aan de macht kwam, bedacht het apartheidsregime in Zuid-Afrika een slim plan. Het richtte een nieuwe legereenheid op van Angolese soldaten die tegen de nieuwe koers waren en liet hen de ideologische oorlog uitvoeren. Nadat het beruchte 32ste Bataljon in 1993 ontbonden werd, gingen veel ex-soldaten bij elkaar wonen in het gehucht Pomfret.

De meeste van deze mannen worden sinds die tijd gekweld door vragen over hun rol in de burgeroorlog: hebben ze hun eigen volk verraden? Hoe konden ze zich zo voor het karretje van het apartheidsregime laten spannen? Hoe komen ze met zichzelf, met hun land in het reine?

Eerst wilden ze niet praten. Te veel pijn. Te veel verdriet

Aanvankelijk kreeg filmmaker Boris Gerrets de mannen niet aan het praten. Te veel pijn. Te veel verdriet. Door hen een rol te geven in het nagespeelde verhaal van Judas, raakte hij wel met hen in gesprek. Hij observeert ze ook bij groepsgesprekken, die de indruk wekken dat de mannen ook tegen elkaar al die tijd gezwegen hebben.

‘Lamentations of Judas’ is niet alleen een inkijkje in de geschiedenis, een wereldgeschiedenis die onverschillig staat tegenover het voetvolk van de oorlogen. De film is ook een vorm van genezing. “Ik vind troost in het rijk van de ideeën”, zegt een van hen.

De geacteerde gesprekken tussen Jezus en de apostelen worden in de film afgewisseld met de afzonderlijke interviews met de mannen. Daaruit komt een oude paradox naar voren: dat soldaten tegelijk dader en slachtoffer kunnen zijn. Zeker als ze op 13- of 15-jarige leeftijd gedwongen worden een wapen op te pakken, zoals in de Angolese burgeroorlog gebeurde. Toch is er nog die andere kwestie, die van de vrije wil, waar ze allemaal in geloven. Treft hen dan misschien toch schuld?

‘Lamentations of Judas’ is de openingsfilm van het festival op vrijdag 20 maart, 21.00 uur. De film is ook te zien op
zaterdag 21 maart om 15.30 uur
donderdag 26 maart om 20.15 uur
zaterdag 28 maart om 12.00 uur

Vanaf 21 mei in de bioscoop.

Lees al onze verhalen over Movies that Matter 2020 via trouw.nl/moviesthatmatter.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden