Angolees asielgezin splitst zich op

Dijkhoff geeft verblijfspapieren aan moeder en kinderen, maar vader moet vertrekken

Vier dagen nadat ze van hun bed werden gelicht om uitgezet te worden naar Angola, hebben Márcia (18) en Gláucio (13) Ventura en hun moeder gisteren te horen gekregen dat zij toch in Nederland mogen blijven. Hun vader, die als ex-militair wordt verdacht van oorlogsmisdaden, wordt waarschijnlijk vrijdag naar Angola uitgezet.

De zaak stond volop in de aandacht sinds de familie vrijdagochtend van het asielzoekerscentrum in Gilze werd overgebracht naar het detentiecentrum in Zeist. Het gezin woont al vijftien jaar in Nederland. Márcia was drie toen ze kwam en stond op het punt te beginnen aan een studie rechten, Gláucio werd hier geboren en zit in 2-havo.

Aanvankelijk werd hun asielaanvraag afgewezen, maar het gezin keerde nooit terug naar Angola. Omdat ze inmiddels zo lang in Nederland verbleven, vielen de kinderen onder het kinderpardon. Jongeren die voor hun achttiende vijf jaar in Nederland hebben gewoond, mogen hier blijven, zo kwam het huidige kabinet van VVD en PvdA in 2012 overeen. Plus hun directe familieleden.

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) wees de aanvraag van het gezin echter af omdat de vader wordt gezien als mogelijke oorlogsmisdadiger. Wel was er een alternatief: moeder en kinderen konden in Nederland blijven als de vader zou terugkeren. Volgens een woordvoerder van staatssecretaris Klaas Dijkhoff (VVD, veiligheid en justitie) heeft de familie gisteren zelf voor die optie gekozen waarna Dijkhoff via zijn speciale bevoegdheid de verblijfsvergunningen heeft toegezegd.

Na dat besluit is het hele gezin gisteravond vrijgelaten uit de vreemdelingendetentie en weer teruggebracht naar het asielzoekerscentrum in Gilze. Daar kunnen ze samen verblijven totdat de vader vrijdag naar Angola vertrekt. Buitenlandse Zaken raadt reizen naar Angola niet af. Wel wijst het ministerie op risico's als landmijnen, gewapende overvallen en berovingen.

De zaak roept herinneringen op aan die van de Angolees Mauro. Toen deze vernederlandste jongen eind 2011 Nederland leek te moeten verlaten, werd er tot in de Tweede Kamer over zijn toekomst gesproken. Als oplossing werd hem een studievisum aangeboden, dat als gevolg van het kinderpardon in een verblijfsvergunning is omgezet.

Keer op keer neemt de politiek zich voor om dit soort schrijnende verhalen tot het verleden te laten behoren. Het generaal pardon van 2007 was een van die pogingen. Grote steden worstelden met duizenden niet uit te zetten uitgeprocedeerde asielzoekers. Mede daarom werd besloten circa 27.000 migranten van verblijfspapieren te voorzien.

Dat de dossierkasten nadien niet helemaal leeg waren, bleek wel uit de verhalen van bijvoorbeeld Mauro en de Afghaanse Sahar. Toen zij het land leken te moeten verlaten, zwol de roep om een kinderpardon aan. Via die route hebben inmiddels zeker 1450 kinderen en gezinsleden verblijfspapieren verworven.

Toch is het door het kinderpardon niet gedaan met de schrijnende gevallen. Sommige kinderen bleken net te oud, anderen waren niet de hele tijd in beeld bij Rijksinstanties.

Druk vanuit de PvdA en een massaal ondertekende burgemeesterspetitie maken dat de staatssecretaris de regels soepeler hanteert, maar vanuit de oppositie klinkt de roep om nog meer coulance.

Zo lijken pardonregelingen nooit de gedroomde oplossing voor alle problemen te bieden. De werkelijkheid is weerbarstiger. Zoals ook nu weer blijkt uit de zaak van Márcia en Gláucio.

Wilders naar Zeewolde

Terwijl VVD-staatssecretaris Klaas Dijkhoff burgemeesters en andere gemeentebestuurders oproept tot meer medewerking en 'creativiteit' bij de opvang en huisvesting van vluchtelingen, probeert PVV-leider Geert Wilders een tegenoffensief te organiseren.

Wilders is van plan morgenavond als inspreker op te treden in de gemeenteraadsvergadering van Zeewolde. Onderwerp: een mogelijke nieuwe opvanglocatie, die bedoeld is om lucht te geven bij de huidige vluchtelingenstroom. "Zeewolde staat symbool voor de massale toestroom van asielzoekers in Nederland. Ik wil hiermee de bezorgde burgers een hart onder de riem steken", zegt Wilders.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden