Anglicanen VS hebben hun eerste lesbische bisschop

amsterdam - – Mary Douglas Glasspool kan zich nu officieel de eerste lesbische (hulp)bisschop van de Amerikaanse Episcopale Kerk noemen. Zij draagt de goedkeuring van een meerderheid van haar collega’s.

Het bisdom Los Angeles koos begin december Glasspool tot hulpbisschop van het bisdom.

In de Episcopale Kerk (de Amerikaanse tak van de Church of England – de wereldwijde anglicaanse kerk) is het gebruikelijk dat een nieuw gekozen bisschop een proeftijd van 120 dagen krijgt. In die periode moeten de 110 bisdommen in Amerika hun goedkeuring uitspreken en kan iemand alsnog afgewezen worden. Een proeftijd eindigt voortijdig als een meerderheid is behaald.

Glasspool draagt nu de goedkeuring van 61 bisdommen en daarom hoeft zij niet de volle 120 dagen af te wachten, tot 5 mei. Daarmee is zij nu officieel de tweede homoseksuele bisschop in de Episcopale Kerk. De eerste is bisschop Gene Robinson, die in 2003 werd gekozen.

De 55-jarige Glasspool woont samen met haar partner en is al 28 jaar priester. Haar wijding tot hulpbisschop vindt plaats op 15 mei.

In 2009 keurde een meerderheid van de bisdommen voor het eerst in 77 jaar de keuze van een bisschop af. Kandidaat-bisschop Kevin Thew Forrester vermengde de liturgie met boeddhistische ideeën. Een meerderheid van de bisdommen was daar niet blij mee en Forrester werd geen bisschop.

De toelating van homoseksuelen die met een partner samenleven, tot het priester- en bisschopsambt, leidt al jaren tot grote beroering in de wereldwijde anglicaanse kerk. Robinsons aantreden in 2003 veroorzaakte een afsplitsing in de Amerikaanse episcopale kerk. Conservatieven hebben zich verenigd in de Anglicaanse Kerk in Noord-Amerika. Het hoofd van de anglicaanse wereldkerk, aartsbisschop Rowan Williams van Canterbury, staat onder druk die afsplitsing te erkennen als de echte anglicaanse kerk.

In 2006 splitsten acht gemeenten zich af van de kerk, vanwege het te liberale homostandpunt van de Amerikaanse anglicanen. Hiermee verloor de kerk naar schatting drieduizend leden (en miljoenen euro’s aan vastgoed).

In 2008 jaar braken drie bisdommen met de episcopale kerk.

Vorig jaar zomer werd tijdens een synode van de Amerikaanse anglicanen bepaald dat homoseksuelen met een relatie ’tot elk gewijd kerkelijk ambt kunnen worden geroepen’. Ook maakten de bisschoppen het mogelijk dat homostellen hun huwelijk kunnen laten inzegenen door episcopale priesters.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden