Anglicanen tussen wond en amputatie

Miljoenen anglicanen kijken naar hun leiders die moeten zien te voorkomen dat geslagen wonden tot een schisma leiden.

Van onze redactie religie & filosofie

amsterdam – De Lambeth Conferentie, het tienjaarlijkse overleg van anglicaanse bisschoppen uit de hele wereld, zal waarschijnlijk geen einde kunnen maken aan de crisis in de anglicaanse kerk.

Volgens Rowan Williams, aartsbisschop van Canterbury en geestelijk leider van de anglicanen, moet de kerk een van de moeilijkste problemen ooit in de anglicaanse geschiedenis onder ogen zien. „We kunnen de pijn en verbijstering die nieuwe opvattingen over homorelaties veroorzaken, niet negeren.”

De anglicaanse kerk wordt verscheurd door verschillende problemen. Zo boycotten meer dan tweehonderd bisschoppen de conferentie vanwege de bisschopswijding van de homoseksuele Gene Robinson. Dat is een kwart van de genodigden.

Gene Robinson heeft een geregistreerd partnerschap met een man. De behoudende bisschoppen, vooral Aziatische en Afrikaanse, achten dat in strijd met de Bijbel. Robinson is niet uitgenodigd voor de conferentie. Afgelopen zondag woonde hij een alternatieve mis bij in de St. Stephens Field in Canterbury. In deze mis werd ’het geschenk van homo,-bi- en transseksualiteit’ gevierd.

Niet alleen de bisschopswijding van Gene Robinson is een heikel punt binnen de anglicaanse kerk, ook het wijden van vrouwelijke bisschoppen blijft onderwerp van discussie.

De staatssecretaris van de Heilige Stoel, kardinaal Tarcisio Bertone, schrijft in een brief aan de deelnemers van de Lambeth conferentie dat de problemen waarmee de anglicanen worstelen de ’volledige en zichtbare eenheid met Rome’ danig op de proef stellen. Het Vaticaan is tegen de wijding van vrouwelijke bisschoppen.

Ook paus Benedictus XVI heeft zijn bezorgdheid uitgesproken over de spanningen in de anglicaanse kerk. „Wij kunnen en mogen ons niet met hun interne discussie bemoeien. Wij respecteren hun eigen verantwoordelijkheid. Wij hopen echter wel dat de anglicanen een eigentijdse maar evangeliegetrouwe oplossing vinden.”

Sinds enkele weken staat de Church of England, de staatskerk van Engeland, vrouwen toe in het bisschopsambt. Hoewel de Church of England de moederkerk van de internationale anglicaanse gemeenschap is, hebben bisschoppen in eigen land zelf zeggenschap over dergelijke beslissingen.

Zo kan het dat de Verenigde Staten, Nieuw Zeeland, Cuba en Australië al langer vrouwelijke bisschoppen kennen. Engeland heeft vooralsnog alleen vrouwelijke hulpbisschoppen.

Verschillende Engelse bisschoppen hebben al aangekondigd de kerk te verlaten en de gelovigen in hun diocees mee te nemen.

Aartsbisschop Rowan Williams heeft de afwezigheid van honderden bisschoppen in Engeland betiteld als een ’verwonding van de broederschap’.

De Lambeth Conferentie is woensdagavond begonnen maar was besloten tot afgelopen zondagochtend. Gisteren is het publieke deel van het evenement gestart. De conferentie duurt nog tot en met drie augustus.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden