Anglicanen terug bij rk-kerk

door Lodewijk Dros

De anglicaanse en de rooms-katholieke kerk willen weer worden herenigd. Paus Benedictus wordt het hoofd van de kerk.

Dat is de strekking van een rapport dat gisteren via The Times uitlekte. Prelaten, hoogwaardigheidsbekleders binnen de kerk, zouden de plannen al hebben goedgekeurd. In het Anglican Centre in Rome bevestigt men het bestaan van het rapport ’Growing Together in Unity and Mission’. Dat komt later dit jaar uit.

De commissie die er sinds 2000 aan werkt, wil dat anglicanen en rooms-katholieken samen optrekken. Op dit moment erkent de anglicaanse kerk de paus niet; in de zestiende eeuw brak de Engelse koning Hendrik VIII met Rome. Nu groeit volgens het rapport het besef onder anglicanen dat een ’universeel primaat’ – zoals van de paus – van waarde is. Het document doet vast de suggestie: neem als anglicanen de paus op in de voorbeden en doe als katholieken hetzelfde met het hoofd van de anglicanen, de aartsbisschop van Canterbury.

Een snelle hereniging zit er niet in. Oud zeer bepaalt de verhoudingen in Groot-Brittannië nog steeds, zegt de Nederlandse Alja Tollefsen, anglicaans priester in Engeland. Haar eigen functie is een struikelblok: in de rk-kerk mogen vrouwen geen priester worden. Ook de ideeën over eucharistie verschillen.

Volgens het Anglican Centre in Rome zijn de verwachtingen over het rapport overspannen. „Het is nogal theoretisch.” Tollefsen zou het ’heel fijn’ vinden als de toenadering echt op gang kwam; ze was ooit katholiek en werd anglicaans om priester te kunnen worden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden