Anglicanen huwen slecht voorbereid

Van onze kerkredactie AMSTERDAM - Anglicaanse priesters in Groot-Brittannie besteden de minste tijd aan huwelijksvoorbereiding voor jonge stellen, terwijl ze in vergelijking met geestelijken van andere kerkgenootschappen het grootste aantal huwelijken inzegenen.

Dat blijkt uit een enquete die gehouden is onder ruim honderd predikanten en geestelijken van verschillende kerkgenootschappen. Onderzoeker Jaqui Butler, werkzaam bij het huwelijks- en gezinsproject aan het Cheltenham en Gloucestercollege voor hoger onderwijs, stelt in het Britse dagblad The Times dat een goede huwelijksvoorbereiding de sleutel vormt tot een duurzame relatie.

Ruim 66 procent van de ondervraagde anglicaanse priesters geeft in het onderzoek toe dat ze huwelijken inzegenen van stellen die vaak ternauwernood een kerkelijke huwelijksvoorbereiding hebben genoten. Toch besteden ze nog altijd bijna drie uur per stel aan huwelijksvoorbereiding. Bij leiders van (evangelisch getinte) huisgemeenten is de voorbereidingstijd echter het dubbele. Getuige het antwoord van de anglicaanse geestelijken op de stelling 'Mijn werk heeft een positief effect op mijn huwelijk' doen huwelijksproblemen zich niet alleen voor bij hun parochianen. Slechts een kwart beantwoordt deze vraag positief.

De geestelijken wijten hun geringe aandacht voor huwelijksvoorbereiding aan tijdgebrek, het feit dat ze daar nauwelijks voor toegerust zijn tijdens hun studie, en frustraties. Uit de onderzoeksresultaten maakt Butler op dat dat de huwelijksvoorbereiding in de anglicaanse kerk een hogere prioriteit dient te krijgen dan ze nu heeft.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden