Anglicanen en Rome snuffelen aan elkaar

De anglicaanse en de rooms-katholieke kerk willen herenigen. Samen onder de paus. Prelaten zouden de plannen al hebben goedgekeurd, aldus The Times. In Rome tempert het Anglican Centre het oecumenisch optimisme.

door Lodewijk Dros

’Wat?” Het is even stil, dan begint Alja Tollefsen te lachen. Het nieuws van een naar The Times uitgelekt rapport over de hereniging van haar kerk en de rooms-katholieke kerk, zorgt bij haar voor ’opwinding’, zegt Tollefsen. Ze is Nederlandse en werkt als anglicaans priester in het Engelse Knutsford. „Ik ben overgestapt van de rk naar de anglicaanse kerk, vanwege de wens om priester te worden. Maar ik zou het heel fijn vinden als de kerken samen zouden gaan.”

Sarah McPhane van het Anglican Centre in Rome moet op vragen over de fusieplannen eerst even bellen met haar ’contacten in het Vaticaan’. Een uur later kan ze bevestigen dat het rapport bestaat. „Maar het is erg theoretisch en de plannen worden niet onmiddellijk doorgevoerd. Bovendien: er zijn 38 anglicaanse kerkprovincies over de hele wereld, en die denken niet allemaal hetzelfde.”

De high church, het deel van de anglicanen dat erg pro-katholiek is, zal de stap toejuichen, denkt Tollefsen. Ze verwacht dat de protestantse tak er grote moeite mee heeft. „Sommigen, ook in mijn parochie, protesteren tegen het slaan van een kruisje. Echt anti-paaps. Aan de andere kant: veel anglicanen zien de paus toch als het gezicht van het christendom, ook al is hij niet hun hoofd.”

Het rapport, ’Growing Together in Unity and Mission’, roept anglicanen en katholieken op, te kijken hoe ze kunnen fuseren.

Nu al zouden anglicanen voor de paus en katholieken voor de aartsbisschop van Canterbury moeten gaan bidden. En, zegt McPhane van het Anglican Centre, samenwerken bij bedevaarten. „Dat gebeurt nu ook al.”

Ze relativeert de aandacht voor het rapport. „In het Vaticaan vertelden ze me zojuist dat de telefoon daar al vanaf vanmorgen vier uur rinkelt. Het rapport wil dat er samenwerking gezocht wordt met de rooms-katholieke kerk. Zoals er intensieve samenwerking is met lutherse kerken in de Baltische staten, met methodisten, met Duitse protestanten. Wat de media van het raport maken is erg overdreven.”

Een van de struikelpunten, zegt McPhane, is de vrouwenwijding – verboden in de rk kerk. En er liggen meer obstakels, zoals de ideeën over de eucharistie en over homoseksuelen. Die laatsten verdelen trouwens op dit moment de wereldwijde anglicaanse gemeenschap; in Tanzania vergaderen kerkleiders erover.

In Groot-Brittannië groeit het aantal rooms-katholieken, zodat ze de anglicanen in omvang zullen overvleugelen.

De anglicaanse Church of England ontstond in 1534, toen de Engelse koning Hendrik VIII tegen de zin van paus Clemens VII scheidde van Catharina van Aragon en trouwde met Anna Boleyn. Formeel is het Britse staatshoofd, Elizabeth II, hoofd van de anglicaanse kerk die ongeveer 77 miljoen volgelingen telt. Er zijn wereldwijd circa een miljard rooms-katholieken.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden