Anglicaanse kerk wil toch geen vrouwelijke bisschop. Waarom niet?

Anglicaanse geestelijke Sally Hitchiner verlaat dinsdagavond de vergadering van de Generale Synode. Beeld reuters
Anglicaanse geestelijke Sally Hitchiner verlaat dinsdagavond de vergadering van de Generale Synode.Beeld reuters

De meeste bisschoppen waren vóór, net als de twee hoogste geestelijken. Toch besloot de Church of England dinsdagavond dat vrouwen geen bisschop mogen worden. Hoe kon dat zo gebeuren?

Het idee dat vrouwen ook een positie mogen bekleden in de geestelijkheid is in het Britse protestantse kerkgenootschap nauwelijks omstreden. Priester worden mogen ze al sinds 1992. Inmiddels is vier op de tien anglicaanse priesters vrouw.

De top van de kerk had weinig bezwaren om een stapje verder te gaan: zowel de vertrekkende aartsbisschop van Canterbury, Rowan Williams, als zijn opvolger Justin Welby spraken zich uit vóór het openstellen van de bisschopspositie. 'Het is tijd om de klus af te maken', stelde Welby gisteren tijdens de synode.

'We hebben iets uit te leggen'
Toch schoot de Generale Synode het voorstel na bijna negen uur vergaderen met een nipte meerderheid af. Als 5 leden van het 470 hoofden tellende vergaderorgaan vóór hadden gestemd, was er wel sprake geweest van de benodigde tweederde-meerderheid.

'We hebben, om eerlijk te zijn, heel wat uit te leggen', stelde vertrekkend aartsbisschop van Canterbury Rowan Williams woensdag. Niet-kerkelijken zullen volgens hem weinig begrip hebben voor het besluit. Premier Cameron heeft inmiddels laten weten dat hij geen anti-discriminatiemaatregelen gaat loslaten op de kerk.

Vooral de leken zijn tegen
Oppositie kwam volgens Religion News Service vooral uit de hoek van de leken. Zij zetelen in de synode naast de bisschoppen en de geestelijken en zijn gemiddeld vaker conservatief als het om dit soort emancipatoire kwesties gaat.

In de afgelopen twee decennia zijn de synodeleden steeds meer hun eigen 'stam' gaan vertegenwoordigen, kritiseert het Conservatieve parlementslid Tony Baldry in The Guardian. 'Anglo-katholieken en evangelicalen komen hier om hun eigen stambelangen te verdedigen - in plaats van de belangen van het bisdom dat ze vertegenwoordigen.'

'Je kunt de leken niet negeren; ze vormen de meerderheid'
De afwijzing van het voorstel lijkt slecht nieuws voor aankomend aartsbisschop Welby, die het wijden van vrouwelijke bisschoppen naar verluidt beschouwde als het eerste agendapunt dat hij wilde afstrepen.

Als de discussie afgerond had kunnen worden, had hij zich met gerust hart kunnen storten op andere belangrijke zaken: het homohuwelijk, teruglopend kerkbezoek, krimpende inkomsten en vermeend misbruik door geestelijken.

Nu wordt duidelijk dat de kerk haar orthodoxe vleugel niet zo maar kan negeren. '98 procent van de kerkleden is leek', waarschuwt de conservatieve evangelicaal Susie Leafe in The Guardian. 'Dat juist de leken nu zeggen 'wacht eens even' is een belangrijk signaal.'

undefined

null Beeld getty
Beeld getty
Heftige emoties, dinsdagavond bij de Generale Synode. Beeld getty
Heftige emoties, dinsdagavond bij de Generale Synode.Beeld getty
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden