Racisme

Anglicaanse kerk biedt excuses aan voor racisme

Aartsbisschop Justin Welby bij een speciale dienst van de anglicaanse kerk in Kenia, in de hoofdstad Nairobi. 
  Beeld Reuters
Aartsbisschop Justin Welby bij een speciale dienst van de anglicaanse kerk in Kenia, in de hoofdstad Nairobi.Beeld Reuters

De anglicaanse kerk is “nog altijd structureel racistisch”, zegt Justin Welby, de aartsbisschop van Canterbury. De kerk biedt nu haar excuses aan. Ook komt er een onderzoek dat het racisme in kaart moet brengen.

De anglicaanse kerk, de staatskerk van Engeland, heeft een racismeprobleem. Dat was de conclusie op de tweede dag van de Generale Synode, de vergadering van kerkbestuurders die deze week plaatsvindt in Londen. De synode nam dinsdag unaniem een motie aan die de kerk verplicht om excuses aan te bieden voor ‘bewust en onbewust’ racisme. Ook moet de kerk  hedendaags racisme strenger aanpakken.

Priester Andrew Moughtin-Mumby bracht de motie in. Hij vertelde het verhaal van Doreen Browne en haar familie, die in 1961 vanwege hun huidskleur werden geweigerd bij een anglicaanse kerk in Londen. “Doreen en haar familie kregen te maken met verschrikkelijk, vernederend racisme, dat nog steeds doorwerkt in de relatie die Doreen vandaag de dag met de kerk heeft”, aldus Moughtin-Mumby. Volgens hem zijn er veel meer mensen zoals Doreen, die zich niet welkom voelen bij de anglicaanse kerk: “Dat is een schandaal”.

Doreen behoort tot de Windrush-generatie, een overkoepelende term voor tienduizenden immigranten uit het Caraïbisch gebied, waarvan de eerste groep in de jaren veertig naar het Verenigd Koninkrijk kwam. De motie die dinsdag werd ingediend is ontstaan uit onvrede over de manier waarop de anglicaanse kerk met deze groep mensen is omgegaan. 

Aartsbisschop Welby van Canterbury, de hoogste geestelijke binnen de anglicaanse kerk, nam na de toespraak van Moughtin-Mumby vol berouw het woord: “Ik schaam me diep voor onze geschiedenis en voor ons falen. Er is geen twijfel mogelijk dat we in deze kerk nog altijd structureel racistisch zijn.” Volgens Welby moeten er ‘basisregels’ komen die racisme tegengaan, zoals een betere vertegenwoordiging van etnische minderheden in de overlegorganen binnen de kerk.

Voorlopig zet de anglicaanse kerk twee concrete stappen. Allereerst wordt er een onafhankelijke onderzoeker aangesteld, die het racisme in kaart moet brengen en met voorstellen moet komen om de situatie te verbeteren; daarnaast gaat de kerk onderzoeken in welke mate het racisme binnen de kerk tot een daling van het aantal leden en het aantal priesters heeft geleid.

Ook Nederlandse kerken hebben in het verleden excuses aangeboden voor racisme. De Raad van Kerken (een samenwerkingsverband van katholieke en niet-orthodoxe protestantse kerken) legde in 2013 verantwoording af voor het slavernijverleden, 150 jaar na de afschaffing van de slavernij. “Als kerken weten we ons deel van dit schuldig verleden en moeten we vaststellen dat theologie in bepaalde omstandigheden misbruikt is om de slavernij te rechtvaardigen”, schreef de Raad destijds in een verklaring.

Lees ook: 

Anglicaanse kerk: Christenen, toon berouw voor antisemitisme

Christenen moeten zich meer bewust zijn van de rol die hun geloof door de eeuwen heen heeft gespeeld bij de vervolging van Joden, vindt de Anglicaanse kerk.

Rowan Williams: Je wordt niet perfect door perfect te willen zijn

De wereld is in beginsel goed, maar de mens vlucht steeds weer weg van dat besef, zegt Rowan Williams. ‘Het goede is hoopvol leven met imperfectie.’ 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden