Anglicaanse kan bisschop worden

Rk kerk hekelt toelaten vrouw tot ambt

Ze stonden vorige maand nog schouder aan schouder: paus Franciscus en Justin Welby, die als aartsbisschop van Canterbury de leider is van de wereldwijde anglicaanse kerk. Franciscus en Welby benadrukten wat de kerken samen kunnen doen: opkomen voor de zwakken en armoede bestrijden.

Maar een maand later lijkt de kloof tussen Canterbury en Rome - die ontstond in 1534 toen de Engelse koning Henry VIII brak met de rooms-katholieke kerk om te kunnen scheiden van zijn vrouw - definitief onoverbrugbaar. De reden: de anglicanen hebben maandag besloten dat vrouwen in hun kerk bisschop kunnen worden.

Daar is jaren van discussie aan voorafgegaan. In 1993 verraste de anglicaanse kerk Groot-Brittannië door het priesterambt open te stellen voor vrouwen. Dat besluit kwam pas tot stand na een heftig debat tussen de progressieve en conservatieve vleugel van de kerk. Het jaar daarop werden niet minder dan 32 vrouwen tot priester benoemd. De bisschop die de eerste vrouw als priester benoemde schatte toen in dat het nog tien jaar zou duren voordat de eerste vrouwelijke bisschop zou worden aangesteld. Dat wordt ruim twintig jaar: de eerste vrouwelijke bisschop zal op zijn vroegst volgend jaar aantreden.

Maandag stemde meer dan twee derde van de leden van de generale synode van de anglicaanse kerk vóór openstelling van het bisschopsambt. De uitkomst van de stemming werd met gejuich en applaus ontvangen.

Maar niet bij de rooms-katholieke kerk. De katholieke aartsbisschop Bernard Longley sprak van een 'moeilijk moment' en vond dat de anglicanen de relatie met katholieken schade berokkenen. Volgens Longley blijft 'volledige en zichtbare eenheid' van katholieken en anglicanen het doel. Maar, zei hij: "Het besluit om vrouwen tot het bisschopsambt toe te laten plaatst helaas een obstakel op de weg naar deze eenheid."

Longley drukt zich daarmee nog diplomatiek uit. Een paar jaar geleden stelde kardinaal Walter Kasper, toen hoofd van de Pauselijke Raad ter bevordering van de Eenheid van de Christenen, dat vrouwelijke bisschoppen bij de anglicanen een hereniging met katholieken definitief onmogelijk zou maken.

De afgelopen jaren maakte de anglicaanse kerk een voorzichtige progressieve beweging door. In 2010 waren er voor het eerst meer vrouwelijke dan mannelijke anglicaanse priesters. Ook gaan er meer stemmen op om homoseksuele priesters te benoemen en een vorm van homohuwelijk in te stellen.

Niet alle anglicaanse geestelijken lopen warm voor dit modernisme. De meeste oppositie tegen vrouwelijke bisschoppen kwam van conservatieve evangelische groepen binnen de anglicaanse kerk. Volgens deze minderheid verbiedt de Bijbel het vrouwen om leidende posities binnen de kerk te bekleden.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden