Angela Merkel wil partijvoorzitter blijven

Duitse bondskanselier Angela Merkel. Beeld afp
Duitse bondskanselier Angela Merkel.Beeld afp

De Duitse bondskanselier Angela Merkel wil ook de komende jaren haar CDU blijven leiden. Merkel stelt zich in december opnieuw kandidaat voor het partijvoorzitterschap, liet plaatsvervangend partijvoorzitter Julia Klöckner vandaag weten.

Over de kandidatuur van Merkel was veel te doen omdat het partijvoorzitterschap geldt als opstap voor het lijsttrekkerschap bij de Bondsdagverkiezingen van volgend najaar. Het gerucht ging dat de leider van de Beierse zusterpartij van de CDU, de CSU, Merkel liever een stap opzij zou zien doen. CSU-voorman Horst Seehofer en Merkel ruziën al geruime tijd over het Duitse asielbeleid, dat volgens Seehofer veel te mild is.

Klöckner wilde nog niet vooruitlopen op een nieuw lijsttrekkerschap voor Merkel. Dat is aan Merkel zelf, zei ze, al kan ze zich geen andere kandidaat voorstellen.

Een ander CDU-kopstuk, algemeen secretaris Peter Tauber was voorzichtiger over Merkels ambities. Hij legde Klöckners woorden uit als "de uitdrukking van onze wens dat Merkel de partij blijft leiden''. Meer mag in de opmerkingen niet gelezen worden, zei Tauber.

Merkel is sinds 2005 bondskanselier. Als ze nog een termijn aanblijft, verbreekt ze het record van partijgenoot Helmut Kohl en is ze de langstzittende regeringsleider van het naoorlogse Duitsland.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden