Angela Merkel in clinch met eigen minister over asielpolitiek

Horst Seehofer (R) en Angela Merkel in de bondsdag, juni 2018.  Beeld EPA
Horst Seehofer (R) en Angela Merkel in de bondsdag, juni 2018.Beeld EPA

Vandaag wilde de Duitse minister van binnenlandse zaken Horst Seehofer zijn langverwachte masterplan migratie presenteren aan de pers. Maar opeens is die presentatie uitgesteld naar een nog onbekende datum. De reden: onenigheid met Angela Merkel.

Wilfred van de Poll

Het plan bevat 63 maatregelen, het belangrijkste strijdpunt is wanneer Duitsland asielzoekers mag weren aan de Duitse grenzen. De CSU, de partij van Seehofer, dringt erop aan om mensen die al in een ander EU-land geregistreerd staan niet binnen te laten en direct terug te sturen. Merkel (CDU) is pertinent tegen.

Zij is bang voor een domino-effect: begint Duitsland ermee, dan volgen mogelijk landen als Oostenrijk; eind van het liedje is dat Griekenland en Italië alle vluchtelingen moeten opvangen. Merkel wil het asielbeleid op Europees niveau regelen, zei ze zondag in de talkshow 'Anne Will' op de Duitse tv.

Strijdbijl

In Seehofers plan was het weren van asielzoekers aan de grens juist een wezenlijk bestandsdeel. Hij zei dit weekeinde al dat hij er nog een 'moeilijk gesprek' met Merkel over moest voeren. Want: zo'n maatregel betekent een rechtstreekse breuk met Merkels vluchtelingenpolitiek sinds 2015. Over de omgang met vluchtelingen ruziën de christendemocratische zusterpartijen CDU en CSU al jaren: de CSU wil een restrictievere koers dan Merkels CDU.

De partijen begroeven hun strijdbijl na de verkiezingen in september, maar bereikten over fundamentele punten geen overeenstemming. Nu de strijd weer oplaait, ligt een kabinetscrisis op de loer. Vooralsnog wordt Seehofers plan over een Europese asieltop eind deze maand heengetild, waar Merkel wil werken aan die Europese omgang met vluchtelingen en migranten.

Lees ook: Moord op minderjarig meisje zet Duits asieldebat op scherp

Een afgewezen asielzoeker die een 14-jarig meisje vermoordt: het gruwelijke lot van Susanna uit Mainz gooit in Duitsland olie op het vuur van het toch al verhitte asieldebat. Politici van de CDU uiten kritiek op hun eigen regering.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden