Angela Merkel geëerd en verguisd als leider

Al Gore staat uiteraard in het rijtje, en ook de Britse natuurdocumentairemaker David Attenborough, prins Charles, de acteur Robert Redford en ex-Sovjetpresident Michail Gorbatsjov. Time portretteert over 45 pagina’s ongeveer evenzovele ’Helden van het milieu’: personen die zich verdienstelijk hebben gemaakt op milieugebied, en al doende hun tijd ver vooruit waren.

De minst bekenden onder hen bieden het leukste leesvoer. Barnabas Suebu, gouverneur van de Indonesische provincie Papua, wordt geëerd om zijn strijd voor behoud van het tropische woud. Vervuilende landen kunnen hun CO2-uitstoot afkopen door het woud in Papua te behouden. Maar Suebu staat onder druk van Jakarta, dat 2 miljoen hectare wil kappen voor nieuwe palmolieplantages voor de productie van biobrandstof.

Biobrandstof staat niet gelijk aan natuurbehoud. Toch eert het blad ook de Braziliaan José Goldemberg. Al in de jaren zeventig ontwikkelde hij de plannen die ervoor zouden zorgen dat suiker-, lees bio-ethanolproducent Brazilië tegenwoordig koploper is op dit gebied.

In het rijtje staat ook bondskanselier Angela Merkel, vanwege haar verdiensten voor het Kyoto-verdrag over terugdringing van broeikasgassen. Dat verdrag stamt uit 1997 en verloop in 2012. Internationaal timmert Merkel, van huis uit natuurkundige, aan een opvolger van dat verdrag. „Met haar wetenschappelijke achtergrond, haar politieke staat van dienst en haar bewezen toewijding, is geen andere wereldleider zo goed toegerust voor die taak”, meent Time.

Maar Der Spiegel schrijft over haar: „De bondskanselier praat bij haar uitstapjes in de grote wereld van de klimaat-diplomatie er nogal ongaarne over dat het er thuis bij haar ’top-thema’ minder groots aan toe gaat.”

Merkels kabinet kibbelt over de kosten van de eigen ambitieuze milieudoelstellingen. Duitslands voortrekkersrol gaat de autobezitters en huiseigenaren ettelijke miljarden extra kosten. Maar daartegen verzetten de verantwoordelijke ministers zich. Ook de aanpak van Duitslands CO2-uitbrakende elektriciteitscentrales is in een loopgravenoorlog ontaard.

Newsweek wijdt zelfs zijn omslagverhaal aan de ’verloren leider’, met een sip kijkende Merkel in een vliegtuigstoel als beeld. Dankzij de hervormingen in de sociale zekerheid die zijn doorgevoerd onder haar SPD-voorganger Gerhard Schröder, dankzij de wereldeconomie en – vooruit – dankzij haar verlaging van bedrijfsbelastingen gaat het weer even goed in Duitsland. En hup: ministers tuimelen over elkaar heen om de goede oude Duitse welvaartsstaat te herstellen, zo is de teneur van het artikel. Merkel is geen leider. Tussen de regels zingt een toon van leedvermaak door in het Amerikaanse blad.

Ook Die Zeit gluurt bij de buren. Het blad somt voor de Duitse lezers keurig op welke integratie- en islamperikelen de laatste paar weken nu weer over dat rare landje ten westen van de grens zijn heen gerold. Ayaan Hirsi Ali, Paul Scheffer, de doden in Slotervaart, Rita Verdonk – allemaal toevallige ontwikkelingen die toch met elkaar samenhangen, vindt het blad. Aan een analyse waagt de auteur zich niet. Kennelijk is de toestand hier te lande te chaotisch, ongrijpbaar en exotisch.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden